Дачић отворио изложбу "Јасеновац - право на незаборав"

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, отворио је у Крагујевцу изложбу "Јасеновац - право на незаборав". Истакао је да је Србија пружила руку помирења, а очекује да у данашњој Хрватској имамо савезника у очувању културе сећања на Јасеновац.

Ивица Дачић је истакао да је неопходно јавно и јасно осудити сваку врсту историјског ревизионизма који негира злочине.

Нагласио је да не смемо дозволити насилно, нити перфидно мењање погледа на прошлост и историјске чињенице, јер се тиме релативизују и негирају геноцидне и злочиначке политике према целим народима.

Дачић је посебно указао на то да, уколико не негујемо културу сећања и нисмо на опрезу, ризикујемо да нам се понови трагична судбина.

"Улогу у томе, каже, морамо имати сви ми као појединци, али и као друштва и државе у региону Балкана, јер сви заједно, као потомци и жртава и злочинаца имамо одговорност за заједничку будућност", навео је шеф српске дипломатије.

Истиче да је Србија пружила руку помирења.

"А очекујемо да у данашњој Хрватској имамо савезника у очувању културе сећања на Јасеновац, који мора остати симбол Другог светског рата - страдања Срба, Јевреја, Рома, антифашиста Хрвата и других нација и симбол масовног и беспримерно суровог убијања", поручио је Дачић.

Подсећа да је јануара 2018. године имао прилику да отвори сличну изложбу у згради Уједињених нација у Нјујорку, која је била део обележавања Међународног дана сећања на Холокауст.

Ове изложбе су, како је навео, један део нашег напора да очувамо културу сећања што је уједно и наш допринос одговорном односу према прошлости.

"Не постоји оправдање за одсуство сећања на злодела и за заборав и занемаривање обавеза које из тог сећања произлазе. Одговорно опхођење према историји омогућава нам одговорно делање у данашњем тренутку, јер трагедије попут оних које су задесиле српски и јеврејски народ у Другом светском рату не смемо да заборавимо и не смеју нам се поновити", рекао је шеф српске дипломатије.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се