Читај ми!

Мењају се стари ормари за струјомере, ко ће сносити трошкове

До краја године сва мерна места за струју постају власништво Оператора дистрибутивног система "ЕПС Дистрибуције" који ће бринути о њима. Тај процес значи и замену старих дрвених ормарића за бројила новим металним или пластичним. До сада је замењено 590.000 таквих мерних места.

Слике дотрајалих, негде и оштећених дрвених ормарића за бројила, ускоро ће бити прошлост. Оператор дистрибутивног система "ЕПС Дистрибуција" са преузимањем мерних места, по утврђеном редоследу уз замену ормара, замењиваће и старе струјомере дигиталним, инсталације и прикључну опрему.

"Преузимање мерно развојних ормара се врши на територији читаве Србије и до краја 2020. морамо преузети све мерно разводне ормаре. Када причамо о реконструкцији и замени, вршиће се замена најугроженијих тамо где је угрожена безбедност", каже Дарко Недовић, ОДС "ЕПС Дистрибуција".

У Србији има три милиона и шестсто мерних места у категорији домаћинстава. План који је одобрила Агенција за енергетику показује да је за земену милион и по. Грађани у том важном послу не сносе никаве трошкове, а корист је велика.

Дотрајалих мерних места има у целој земљи, а највише у Београду. На Врачару, Старом граду и Савском венцу неке зграде старије су од 100 година и често немају уземљење, па је ризик од пожара и струјног удара велики. Зато је замена дрвених ормарића за струјомере један од најважних послова и из безбедосних разлога.

"Ово је зграда са 20 станова где би требало променити ормар, јер је у лако лошем стању како због безбедности тако и због манипулација, односно крађе струје", истиче Александра Благојевић, професионални управник "Животног простора".

Иначе, на тај посао обавезују и закони о енергетици и становању. А ЕПС-у су га протекле две деценије највише отежавале процедуре набавке нових бројила и нерешена власничка права у самим стамбеним зградама. Мерна места неретко су се водила и на преминуле станаре.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво