Позоришта подижу завесу, биоскопи пуштају филм за публику с маскама

После вишемесечне паузе, због пандемије коронавируса, позоришта и биоскопи у Србији се спремају да поново приме публику. Данас почиње дезинфекција простора и припрема за безбедно приказивање представа.

Подићи ће се завесе у позориштима широм Србије након шестомесечне паузе. Глумци се на сцену враћају првог септембра, када почињу пробе, а публици ће врата отворити средином месеца.

"Велика еуфорија, велико задовољство, ишчекивање. Буквално се осећамо као мала деца јер, коначно ћемо поново бити ту где се најсигурније и најлепше осећамо, а то је баш овде на овој сцени", радује се Марко Петричевић, глумац у врањском позоришту "Бора Станковић"глумац  

Врањско и вршачко позориште публику дочекују у реконструисаним салама, а премијерама почињу сезону.

Од сутра ће се објекти чистити и дезинфиковати. Прописане заштитне мере и дистанца међу посетиоцима обавезне су у свим позориштима.

"Једноставно не можете да уђете у позориште ако не носите маску, осим глумаца на сцени који по логици ствари играју без маске, осима ако редитељи или концепт представе не захтева да се игра са маском, а верујем да ће врло брзо да се појаве представе где ће и глумци имати маске", објашњава", Спасоје Ж.Миловановић, управник Народног позоришта у Нишу.

"Наш систем вентилације и климатизације задовољава све стандарде и ваздух ће апсолутно бити безбедан, пошто је могуће да се извлачи устајали ваздух из сале, а да свеж долази од споља", каже Бојан Јовановић, уметнички директор у позоришту "Бора Станковић" у Врању

У Новом Пазару окречене су просторије Културног центра и биоскопска сала, у шабачком позоришту има недоумица.

"Али заиста не знам како ћемо заштитити сцену, како ћемо заштитити глумце и све остале људе иза сцене који су најважнији фактор да би се представа одржала и одиграла," упозорава Јелена Иветић, организаторка у позоришту у Шапцу

"Да ће све бити безбедно с обзиром да је простор у коме ће се гледати филмови код нас негде у нормалним условима око 500 места, ми ћемо пустити 250 места, поштоваћемо ту дистанцу", истиче Хусеин Мемић, директор Културног центра у Новом Пазару.

Играће се само представе са мањим бројем глумаца. Уколико епидемијска ситуација буде стабилна, позоришни фестивали у Србији ће се одржати у планираним терминима на сцени или онлајн.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво