Из Београда кренула ауто-литија ка граници са Црном Гором

У знак подршке грађанима Црне Горе, који протестују против спорног Закона о вероисповести, из Београда је кренула ауто-литија до границе са Црном Гором. У колони дугачкој око пет километара учествује неколико стотина грађана.

Учесници ауто-литије, опремљени мајицама на којима пише "Не дамо светиње", "Црна Гора - Србија, једна фамилија", заставама Србије и иконама, окупили су се испред Центра "Сава", где је служен и молебан.

План им је да се са још једном групом споје у Прељини код Чачка, одакле ће се још већа колона упутити до манастира Јабука у близини границе са Црном Гором.

Главна порука коју желе да пошаљу јесте управо "Не дамо светиње" у којој је, према речима Жељка Чуровића, председника Савеза Срба из Црне Горе, саткан и језик и писмо и чојство и јунаштво и држава.

"Овога пута желимо да пошаљемо поруку нашем народу да је 30. август од пресудног значаја да одлуче и да на најбезболнији начин реше питање спасавања светиња", казао је Чуровић за Танјуг указујући тако да су управо парламентарни избори у Црној Гори шанса за српски народ да поврати своја права.

Kако каже, спорни Закон је наговестио отимање цркава, односно подржављење светиња Српске православне цркве.

"А ми се питамо како неко може да узме туђу кућу да би се у њу уселио. То је први пут и преседан у свету", указао је Чуровић.

Додаје да се не ради само о Закону вероисповести, већ и о дискриминацији српског народа.

У том смислу, Чуровић оцењује да су Срби у Црној Гори сведени на то да само имају право гласа, а да им је све остало одузето - и језик и писмо и право на запошљавање.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије