Повећан број жртава насиља у породици, забрану приласка насилника "не контролише нико"

Насиље у породици распрострањеније је него што се мисли. Црна статистика и у овој години - 16 жртава. Под велом породичне тајне тешко га је открити. Жртвама треба доста храбртости да пријаве насилника. Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић каже за РТС да је веома битно да се о насиљу у породици прича.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић истиче да подаци за ову годину кажу да је 16 жена убијено од почетка године.

"То је нешто што нам се понавља. У односу на прошлу годину имамо већи број убијених жена, што је врло интересантно имајући у виду да су биле на снази ове ванредне мере", каже Станојевићева. 

Наводи да према подацима које имају, укупан број случајева насиља у породици није повећан откако је почела епидемија коронавируса.

"Имамо жене које се јављају, које траже помоћ адвоката и психолога, траже било какву врсту склањања. Генерално, број тих позива није повећан, али број убијених жена јесте већи у односу на исти период прошле године", објашњава Станојевићева.

Каже да је првог јуна било три године откако се примењује Закон о спречавању насиља у породици, који је направио велике помаке.

"Полиција има јако велик број интервенција на позив некога ко трпи насиље или његове околине. Ипак, тај закон, као и сви закони, има нешто што му недостаје. То је та ситуација, шта ако насилник проведе рецимо 15 дана у притвору и истекне му забрана приласка. Он се враћа у исту кућу, у исту породицу где је и чинио насиље", истиче Станојевићева.

Каже да поштовање забране приласка не контролише нико.

"Јуче сам добила информацију о човеку који има забрану приласка и стално је крши. У питању је пензионисани полицајац, у питању је мало место где се све зна и где му гледају кроз прсте као свом колеги. То не сме да се дешава", наглашава Станојевићева.

Друштвени, а не породични проблем

Весна Станојевић каже да су жене отвореније него раније када траже медицинску помоћ након што су претрпеле насиље у породици.

Истиче да је полиција од велике помоћи Сугурним кућама, а да је веома важна и улога медија.

"Да није било медије и њихове заинтересованости, ова тема не би добила ниво који имамо данас. Насиље у породици је постало озбиљна тема и друштвени проблем. Некада се третирало као породични проблем. Сада више није тако, али са друге стране, има медија који неадекватно извештавају и праве сензације", наглашава Станојевићева.

Истиче да је свакако битно да се о насиљу у породици говори јер се некада крило и сматрало се да је брука и срамота за породицу и жену која је пријавила насиље.

"Имамо национални СОС телефон, а и ми имамо телефон који је отворен 24 сата. И за време ванредног стања смо имали доста позива и то је јако битно, да жене могу да се обрате за помоћ", истиче Весна Станојевић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво