Могу ли уџбеници за основце да буду бесплатни, др Александар Кавчић има идеју како

Уколико се оствари замисао бившег ђака Математичке гимназије, а сада професора на Универзитету у Питсбургу др Александра Кавчића, у току следеће године основци би могли да имају бесплатне школске уџбенике на интернету.

Пре неколико месеци позвао је овдашње наставнике да пишу уџбенике за ђаке чије ће издавање финансирати његова фондација и бесплатно их објављивати на интернет платформама.

"Од Индије до Америке уџбеници су на интернету, за све основне и средње школе, и више нигде нема то да се уџбеник штити ауторским правима, јер је то акумулирано знање човека, то није ауторско дело као нпр. 'На дрини ћуприја', па да се то штити ауторским правима", каже др Александар Кавчић.

Израда једног уџбеника коштала би око 5.000 евра и уз додатне трошкове око издавања, штампање свих књига износило би од пола милиона до милион евра, што је вишеструко мање него што је тржиште уџбеника у Србији.

"Наравно да је оствариво, само треба написати књиге и да тај рад аутора треба платити, ту су и рецезенти и илустратори, то је рад професионалаца и то се плати, али нема разлога на томе даље профитирати", истиче Кавчић.

Сматра да би ђацима овим потезом биле пружене исте могућности за напредак, а постојао би и допринос образовању у Србији.

Шездесет одсто тржишта уџбеника је у поседству страног издавача и додаје да је то лоше јер на тај начин странци пишу и штампају књиге за децу у Србији.

"Аутора смо већ нашли, књиге се пишу, то је дуг процес, прво иде писање, па илустрациа, па прелом, па подносак за одобравање Министарству и то је процес који траје. Претпостављамо да ће први уџбеници за одобравање бити крајем ове календарске године, а уз више рада у септембру следеће године их можемо понудити", напомиње Кавчић.

Као добар пример наводи Италију где има десетак издавача и где се просветне власти одлучују за само једног од њих који штампа јединствене уџбенике за целу земљу, а држава покрива трошкове осталих издавача који су конкурисали, а нису изабрани, па тако остоји шанса да ће ђаци у Србији од следеће школске године све уџбенике имати на једном месту, на интернету.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара