Вучић: Храм Светог Саве ће бити нова Света Софија

Председник Александар Вучић и патријарх СПЦ Иринеј обишли су радове на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве, који би, према плану, требало да буду завршени у октобру. Вучић је поручио да је поносан на то што је држава преузела највећи терет за завршетак изградње, као и да је у претходне три године у Храм уложено више него у последњих 60 година. Истакао је и да очекује руског председника Владимира Путина на отварању Храма.

Александар Вучић је, током обиласка радова на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве заједно са патријархом Иринејом, приметио да ко сања велико, велико и постиже, а ко сања мало – ни то не може да постигне.

Као што су, подсећа, својевремено критиковали у Паризу када је грађена Ајфелова кула, док је то сада једно од најпосећенијих туристичких места.

"Сва наша дела остају за наредне генерације и овај ће период бити упамћен не само по великом улагању у путеве, пруге и друге инфраструктурне објекте, већ и по завршетку најважнијег верског и културног објекта", навео је Вучић.

Поручио је да Храм Светог Саве на посебан начин постаје "нова Света Софија", односно Аја Софија из Истанбула.

"Ово ће бити нова Света Софија. Немамо више цркву Свету Софију, али имамо Храм Светог Саве", додао је Вучић.

"Храм Светог Саве ће постати једно од највећих и најважнијих места окупљања, како нашег народа, тако и оних који долазе у Београд и Србију, туриста... Многи ће долазити да виде ово место, јер је тешко пронаћи овакво место", рекао је Вучић.

Навео је и да Храм Светог Саве има више сличности са "Светом Софијом у Цариграду", односно Аја Софијом у Истанбулу, који више није ни музеј, ни црква.

"На неки посебан и посредан начин Храм Светог Саве постаје нова Света Софија и са Богородицом изнад олтара, која је готово истоветна копија иконе у Светој Софији, постаје, како је Његова светост Иринеј већ рекао, нека врста нове Свете Софије", рекао је Вучић.

"Храм делује нестварно, има највећи мозаик у целом свету, од ломљеног стакла, на коме су радили највећи српски и руски мајстори. Људи ће моћи за два месеца да се радују завршетку Храма", рекао је Вучић и додао да је уложено много новца у завршетак радова.

Каже да су нападали раније и Зорана Ђинђића када је обезбедио нека средства за Храм, али да је ова власт захваљујући економским реформама из 2014. обезбедила десет пута више новца.

Вучић додаје да му је патријарх рекао да је држава сада могла много више да помогне и да је веома поносан на ту чињеницу.

"Патријарх ми је рекао да су очекивали да добију са других страна финансијску помоћ, али да је држава преузела највећи терет и поносан сам на то", додао је Вучић.

"Храм важан за све који поштују себе, своју историју и будућност"

Вучић је поручио да ће Храм Светог Саве бити велика ствар за све наше људе који поштују и себе, своју историју, своју будућност, али поштују и друге народе и вере.

Најавио је да ће Храм бити завршен пре краја октобра, када ће грађани моћи да га виде у његовој фантастичној лепоти.

Вучић је рекао да је кроз скеле имао прилику да назре како ће изгледати Храм. Подсетио је да је прву идеју о изградњи Храма изнео Србин католик Матија Бан.

"Више од 100 година се боримо да урадимо наш Храм. Сви су већ мислили да је то бацање новца у бунар, али свуда где Срби живе, сав православни хришћански свет, видеће да ће Храм бити завршен пре краја октобра. Он ће постати један од највећих и најважнијих места окупљања нашег народа, али и свих који долазе у Београд", рекао је Вучић.

Навео је да је видео горњу куполу, средишњу куполу, али и крипту како су изгледали раније, додајући да није могао ни да сања да ће кроз скеле моћи да назре како ће изгледати Храм.

Пренео је да предстоје радови на поду, као и 20 одсто мозаика. Указао је да је мозаик тежак за рад, јер се свака плочица разликује, нема идеално равних, те ће се посебно на светлу преливати.

То је, додао је, посебан квалитет, на чему се захвалио руским мајсторима, али и председнику Русије Владимиру Путину и "Гаспрому" на донацији од 10 милиона евра.

"Ти руски пријатељи су годинама овде радили и направили нешто што остаје за вјек и вјекова, за поколења која долазе, за 1.000 година", истакао је Вучић.

Ово је, наглашава, један од три највећа храма у свету, а да ниједан од друга два није већи – ни онај у Москви, ни онај у Букурешту.

Иринеј: Храм Светог Саве на понос целом хришћанском свету

Храм Светог Саве биће величанствена светиња на понос српском народу, али и целом хришћанском свету, поручио је патријарх Српске православне цркве Иринеј.

"Храм Светог Саве је идеал српског народа и наше цркве и државе да се подигне величанствен Храм највећој личности наше историје, Светом Сави. Полако приводимо крају уређење Храма", рекао је Иринеј новинарима по обиласку радова.

Патријарх је приметио да би без значајног улагања државе Храм био грађен још много година, да су историјски догађаји прекидали градњу и уређење Храма, који је, иначе, почео да се гради 1935. године, те додао да се велики храмови у свету граде по 150 или 200 година.

Захвалио је свима који су приложили средства за Храм, и држави, која је, каже, схватила смисао и значај Светог Саве за нашу историју и смисао Храма који се подиже управо на месту где су спаљење његове мошти.

"Надам се да ће бити величанствен Храм, на понос не само Србима и Србији већ и широм хришћанског света", рекао је Иринеј.

Како је додао, сви који су приложили средства биће поносни, јер ће, каже, видети да оно што су жртвовали нису учинили узалудно.

Навео је да је држава и највећи приложник и добротвор, што је, каже, и обавеза државе, јер Свети Сава није само градио цркве и добио аутономију за српску цркву, већ је градио и нашу државу.

"Колико је Стефан Немања допринео стварању државе, ништа мање није Свети Сава учинио. Немања је ширио границе, али је Сава дао дух и живот нашој цркви. То се осећа кроз историју, а осећа се и данас", рекао је патријарх. 

"Хвала свима који су радили и допринели да ова светиња буде завршена, да Београд и Србија имају овако величанствен Храм", закључио је патријарх Иринеј.

Мозаик од ломљеног стакла, највећа купола, чак 300 полијелеја

Према ранијим најавама, централној церемонији поводом завршетка радова у Храму Светог Саве у октобру требало би да присуствује и председник Русије Владимир Путин.

Русија је и уложила новац у осликавање Храма, руски уметници раде на украшавању куполе, а тимове домаћих и руских мајстора предводи руски академик Николај Мухин, главни аутор и творац мозаика.

Иначе, мозаик од стакла и камена учиниће куполу највећом у православним храмовима, а само још један храм – Пећка патријаршија – има приказ Вазнесења у куполи.

Ради се од ломљеног стакла, што ће, уз посебну светлост, стварати утисак да се ликови светаца покрећу.

Украшавање унутрашњости Храма импозантан је подухват, као и што је била и сама изградња објекта. Више од 15.000 квадрата у Храму биће под мозаиком, што није случај ни у једној православној светињи.

У изради мозаика коришћени су најквалитетнији малтери, прохромске мрежице и везивна средства, што би требало да гарантује врхунски квалитет и трајност. Олтарски иконостас биће израђен у камену (карара мермер) са приказима у мозаику.

Радови се изводе и на изради чак 300 полијелеја (лустера) за храм, од којих је највећи централни полијелеј пречника 20 метара и тежине скоро 14 тона.

Академик Мухин аутор је и централног полијелеја који ће бити израђен у бронзи, са уграђеним иконама на дрвету.

Завршетак свих радова очекује се у октобру, када ће Храм Светог Саве бити отворен у оквиру великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве.