Церска битка, пример како се у рату победа односи тактиком, а не бројем војника

У Текеришу код Лознице одржана је централна свечаност обележавања 106. годишњице Церске битке, једне од најзначајнијих и највећих победа српске војске у Првом светском рату. На спомен обележје положени су венци у знак сећања на више од 3.000 настрадалих цивила, али и на јунаке који су дали живот за одбрану отаџбине.

На обронцима планине Цер, у селу Текериш, 19. августа 1914. године, српска војска однела је једну од најславнијих победа у Првом светском рату, супротставивши се војној сили која је у том моменту имала шест пута већу територију и једанаест пута више становника.

"Сваки Србин, ма где био никада не сме да заборави церске јунаке. Ова победа на Церу је показала свест о потреби очувања своје отаџбине, о потреби да се по цену саможртвовања сачува мир, суверенитет и безбедност своје земље", каже Сретен Цветојевић, Удружење потомака ратника од 1912. до 1920. године.

Због успешно вођене војне операције током Церске битке, комадант Друге српске аримије, Степа Степановић добио је чин војводе. Његова стратегија, дуже од века представља пример како се у рату победа не доноси бројем војника и оружјем, већ тактиком.

"Данас, за разлику од пре 106 година Србија нема отворених непријатеља у свету. Међутим, као и у време Првог светског рата наша посвећеност слободарским идејама државног суверенитета и територијалног интегритета, инсистрање на поштовању међународног права и правде, наш економски напредак и привредни раст представљају трн у оку многима који не деле наше вредности", истакао је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Из Текериша и ове године поручују да смо као народ најјачи када смо најрањивији. Да се прошлост не заборави, а херојски подвизи церских јунака заувек памте, као чувар остаје спомен-обележје на којем пише: "Ваша дела су бесмртна".

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво