Крст на планини Столови - највиши православни симбол у Србији

Највиши православни симбол у Србији, крст на планини Столови код Краљева, постављен је на 1.375 метара надморске висине. Они који пешаче до врха Столова, пут од Каменице до врха планине, назвали су "пут крста".

Висина крста од 33 метра симболизује Христове земаљске године. Било је потребно 13 година од идеје до постављања крста на Усовици, највишем врху Столова.

"Овај крст који смо подигли у славу божју, а у част осам вековне аутокефалсноти Српске православне цркве показује да у нашем народу није замро задужбинарски дух, дух светих Немањића наших светих предака", истиче председник Одбора за подизање крста протојереј ставрофор Љубинко Костић.

"Овај врх је изабран због тога што се са њега види преко пола Србије, па ће и крст бити видљив са преко пола Србије и околних земаља, са Шар планине, са Проклетија", каже Милутин Вукосављевић из ПСД "Гвоздац".

Грађевински и организационо, био је то нимало једноставан подухват.

Само у темељ са постаментом уграђено је 140 кубика бетона и око 6.500 килограма арматуре.

Крст је тежак 16,5 тона. Челичне је конструкције, благослов је Епархије Жичке. Изграђен је потпуно из донација, како појединца, тако и привредника.

Крст ће најпре бити освештан, а потом и осветљен, тако да ће и током ноћи бити видљивији из већег дела земље.