Пијуцима и брусилицама у Ракити мештани и активисти раскопали цевовод за мини-хидроелектрану

У бабушничком селу Ракита спроведена је акција уклањања цеви мини-хидроелектране из Ракитске реке, коју су организовали активисти покрета "Одбранимо реке Старе планине", мештани и друга еколошка удружења. Намера је била да се из реке изваде цеви, али због недостатка тешке механизације, пијуцима и бушилицама је ископан и онеспособљен део цевовода који се налази око 500 метара испод водозахвата у Ракити.

Кажу да су се на овај потез одлучили јер је прошло годину и по дана од како је донето правоснажно решење Републичког инспектора заштите животне средине, којим је инвеститору мини-хидроелектрана "Звонце" наложено да цевовод постављен у кориту на деоници од преко 300 метара буде извађен, а терен саниран и враћен у претходно стање.

То није учињено, већ је инвеститор наставио са градњом.

Мештанин Раките Драган Филипов каже да је одрастао поред реке, да она значи живот за сељаке и да ће уколико остану без реке, село опустети јер ће се сви иселити.

Ђорђе Јованов истиче да мештани овде живе од пољопривреде и сточарства, а вода је неопходна и за живот и за егзистенцију.

Неколико стотина грађана из пиротског краја и других делова Србије придружило се мештанима и активистима.

Било је подршке и из Босне и Херцеговине.

Драгана Дракул је са својим пријатељима прешла више од 500 километара да би присуствовала догађају у Ракити и разменила искуства са еколошким удружењима из Србије.

Александар Панић, активиста покрета "Одбранимо реке Старе планине" који од самог почетка учествује у протестима, истиче да би попут других европских земаља и у Србији требало консултовати мештане, односно локалну заједницу на чијој се територији планира изградња објеката који могу штетно да утичу на простор у коме живе.

Активиста тог покрета Александар Јовановић Ћута, пак, вађење цеви из Ракитске реке не сматра атаком на туђу имовину јер је, каже, вода имовина грађана Србије и да је и стручна и научна јавност сагласна да изградња мини хидроелектрана доноси више штете него користи.

Активисти наглашавају да ће и даље наставити борбу за очување река, а она истичу може донети резултате, што је показао и нови просторни план Града Пирота у коме су недавно избрисане све потенцијалне локације за градњу мини-хидроелектрана у заштићеном подручју Старе планине у наредних 15 година.

Међу окупљенима у селу Ракита, осим еколошких, било је и припадника других организација, присутна је била и полиција, али је све протекло без инцидената.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи