Злочин у Гораждевцу 17 година без казне

На данашњи дан пре 17 година непознате особе су из аутоматског оружја пуцале на групу од педесетак српске деце на реци Бистрици у Гораждевцу, и том приликом убиле Ивана Јововића и Панту Дакића, а раниле њих четворо.

За злочин нико није одговарао. Истрага је затворена пре десет година. Еулекс је тада тврдио да би могли поново да је покрену, ако се појаве нове информације.  

Као и претходних година, породице убијених и рањених и остали житељи Гораждевца окупиће се и данас на парастосу у сеоској цркви Пресвете Богородице како би подсетили да се злочин догодио и да није расветљен.

Родитељи убијене деце из године у годину не крију разочарање што починиоци тог злочина још нису изведени пред лице правде, иако су, како тврде, познати.

Родитељи убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Панту и, из године у годину, понављају да су то пренели и Кфору.

Представници међународне заједнице обећали су пре 17 година да ће "преврнути сваки камен да пронађу починиоце'.

Убице међутим и даље слободно ходају, а српске породице у Гораждевцу и даље су завијене у црно. Убијена и рањена деца била су потпуно невина.

Прекидом истраге, из тужилаштва Еулекса су навели да нису успели да идентификују извршиоца или извршиоце, да су све истражне радње исцрпљене и да није до сада пронађен нови простор за истрагу.  

Злочин у Гораждевцу се догодио када су контрола и одговорност за безбедност на Косову већ годинама били на међународној заједници.

У Гораждевцу у цркви Пресвете Богродице служен је парастос Пантелији и Ивану. 

Ђурић: Грех против човечности

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да су српска деца пала као жртве сулуде идеологије мржње, која није усмерена ни према коме одређеном, већ према читавом једном народу, његовој култури и трајању, и нажалост та идеологија до данас није напуштена и има бројне политичке спонзоре у Приштини.

"Срби у Гораждевцу, упркос свом трагичном губитку и мукама које свакодневно савлађују, и даље опстају на својој земљи и огњиштима, чувајући гробове своје деце и предака и траг српског постојања у Метохији, а држава Србија ће наставити да им помаже на сваки начин да се српско име и надаље чује тамо где се у континуитету чуло вековима", наводи се у саопштењу.

"Затварајући истрагу о страдању наше деце и мучеништву многих других наших сународника на Косову и Метохији, учињен је грех против човечности, а демократски свет је капитулирао пред идеологијама мржње и тероризмом", указао је Ђурић. 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво