Инжењерија ВС од Кине добила 40 најмодернијих средстава

Инжењерија Војске Србије обновљена је у складу са највишим стандардима, а наши инжењерци у потпуности су оспособљени и спремни да се у кратком року ангажују на било којем задатку и када је потребна помоћ грађанима Србије, саопштило је Министарство одбране.

Захваљујући великим улагањима Министарства одбране и донацији НР Кине, инжењеријске јединице ВС опремљене су савременим средствима, пре свега инжењеријским машинама, камионима, системима за механизовани рад у области запречавања и савлађивања препрека", наводи Министарство одбране.

Инжњеријска средства које је донирала Кина умногоме су унапредила оперативне способности Копнене војске у реализацији инжењеријских и противинжењеријских дејстава.

Та средства на терену су се показала као изузетно квалитетна и поуздана, са добрим употребним карактеристикама.

Међу њима су и самоходне инжењеријске машине (моторни грејдери, дозери гусеничари, дозери точкаши, ваљци), транспортна средства (вучни возови, самоистоваривачи, ауто-цистерне за воду, ауто-цистерна за гориво), средства интегралног транспорта (виљушкари) и специјална возила (санитетска и ватрогасна).

Та средства, наводи Министарство одбране, већ су увелико нашла примену у отклањању последица техничких и елементарних непогода и помоћи угроженом становништву наше земље.

Извршење задатака у све три мисије Војске Србије, било у миру или рату, не може се замислити без учешћа инжењерије, која своју вредност показују онда када је најтеже.

Бројни су примери када су инжењеријске јединице Војске Србије прве притекле у помоћ становништву погођеном поплавама, земљотресом, клизиштима, пожаром и другим природним катастрофама.

Осим опремљености средствима, основ за успешно извршење задатака представљају обученост и оспособљеност кадра, а припадници Војске Србије су и у овој години доказали своју спремност да се носе са најсложенијим временским и земљишним условима, како би помогли становништву где год и кад год је то потребно.

Након временских непогода које су крајем јуна ове године задесиле готово целу Србију и нанеле велике материјалне штете, припадници Војске Србије пружили су помоћ угроженом становништву у Ариљу, Блацу, Прокупљу, Крушевцу, Краљеву, Трстенику, Горњем Милановцу, Ивањици и Малом Зворнику. 

У наведеним местима припадници Војске Србије били су ангажовани на санацији речних корита, поправци и уређењу оштећених путева, изградњи и реконструкцији бедема око плавних река, заустављању и насипању клизишта, постављању мостова који су мештанима одсечених села омогућили повезивање са градом, као и санацији штете на приватним поседима.

У местима где је због радова на санацији штете на цевоводу и водоводној инфраструктури дошло до несташице воде, Војска Србије обезбедила је ауто-цистерне са пијаћом водом.

Уређена стаза за тенковски биатлон

Припадници Војске Србије су ове године, у оквиру Војног комплекса "Међа", добили уређену стазу за тенковски биатлон, осмишљену и прилагођену моделу полигона према нацрту добијеном од стране Оружаних снага Руске Федерације, тако да се тенковске посаде Копнене војске у будућности могу у што реалнијим условима припремати за такмичења у тенковском биатлону.

Осим стазе на полигону "Међа" изграђен је и заштитни бедем ка селу Међа, захваљујући којем су се на полигону стекли услови за извођење гађања уметнутим цевима артиљеријских, оклопних и механизованих јединица.