Да живот не чека, од крагујевачких давалаца 4.000 јединица крви

Залихе крви у Центрима за трансфузију су по правилу током лета на минимуму. Томе је додатно допринела и пандемија коронавируса, па се мањи број грађана одлучује да добровољно да крв. Да би обезбедио довољне залихе за функционисање Клиничког центра у Крагујевцу, Црвени крст у сарадњи са градом, организовао је дводневну акцију, у којој је прикупљено 80 јединица крви.

Милош Петровић је од старијег брата научио шта значи солидарност и помоћ појединцима и заједници.

Са 11 година, почео је да волонтира у Црвеном крсту у Крагујевцу, и данас као студент, посвећен је добровољном раду.

"Привукао ме је пре свега, тај неки хумани позив, осећао сам потребу да се нађем, да помогнем људима заправо који су у невољи и ето већ неких девет година волонтирам", истиче Милош Петровић.

Поред Милоша и остали млади волонтери Црвеног крста, пример су и другим грађанима. Као добровољни даваоци, најбоље знају колико је важно да резерве крви у "Заводу за трансфузију" буду стабилне.

Душан Николић први пут даје крви и сматра да је то хуман чин, јер једном јединицом крви може се спасити до три живота.

"Ово је десети пут да данас дајем крв. Желим да помогнем другима јер моје мало некоме значи много", поручује Вања Фајхт, добровољни давалац. 

"Служба за трансфузију" и Црвени крст су од почетка године у многобројним акцијама добровољног давалаштва прикупили су више од 4.000 јединица крви. Банка крви а, лето је период, када су резерве углавном на минимуму.

Смањено је давалаштво, што због одмора, што због саме епидемиолошке ситуације, потребне су нам све крвне групе, зато што смо у дефициту, апеловала је др Маријана Стојковић-Кочић из "Центра за трансфузију КЦ Крагујевац"

"То је највећи национални ресурс и национално благо и град Крагујевац, ево већ пету годину за редом добија једно изузетно признање најхуманије средине. Готово сваке године се преко 8.500 јединица крви прикупи", истакла је Гордана Дамњановић из Градског већа Крагујевца.

Захваљујући добровољном давалаштву, у Клиничком центру, није било застоја у раду и збрињавању грађана из целе централне Србије. А, крв је лек за многобројне дијагнозе, и увек мора да чека пацијенте.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво