Обележава се Међународни дан младих, приоритет Владе да се унапреди њихов положај и остану у земљи

Обележава се Међународни дан младих посвећен проблемима младих широм света. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поручио је да су млади будућност Србије и да је приоритет Владе да континуирано и систематски улаже у унапређење положаја младих и њихов останак у земљи.

Зоран Ђорђевић је честитао Међународни дан младих и рекао да Србија има младе, образоване, талентоване и вредне људе које жели да задржи, обезбедивши им боље услове за живот, рад и напредак у сваком смислу, али и да врати наше стручњаке који су отишли у иностранство.

Како је саопштило Министарство, Ђорђевић је напоменуо да је у циљу спречавања миграција, донета Стратегија о економским миграцијама проистекла из идеје и заједничког рада Координационог тела за праћење токова из области економских миграција у Републици Србији, а које је основано 31. јануара 2019. године.

"Циљ Координационог тела је да се створи привредни и друштвени амбијент којим ће се успорити одлазак радно способног становништва, ојачају везе са дијаспором, подстакну повратне и циркуларне миграције, али и привуку страни држављани различитих образовних профила", истакао је Ђорђевић.

Како каже, питање миграција које се дешавају и на глобалном и на унутрашњем нивоу су један од приоритета Владе, јер утичу на укупан потенцијал државе.

Наводи да Србија има капацитет да изгради модерну и економски стабилну државу у којој ће млади остати и градити своју будућност.

"Циљ Владе је да се они држављани који су отишли из Србије врате у своју земљу, али и да страни држављани својим знањем и радом помогну у изградњи боље и јаче Србије", поручио је Ђорђевић.

Генерална скупштина УН прихватила је 1999. године препоруку Светске конференције министара задужених за омладину да се 12. август прогласи за Међународни дан младих.