Киша, влага и блато намучили виноградаре – а поврх свега и пандемија

Елементарне непогоде са градом, нестабилно време уз обилне падавине, задале су муке виноградарима Александровачке жупе. Без обзира на то зрно је доброг квалитета, а приноси мањи, што је идеално за добро вино. Ако буде више сунца, а мање кише, берба раних винских сорти грожђа могла би да почне већ за две недеље.

Угледни француски дневни лист Либерасион недавно је објавио чланак о нашем познатом винару, у коме се наводи да је Коста ове године вадио грожђе из муља. Сликовито и истинито. Јер су обилне кише, влага и блато, поштено намучиле жупске виноградаре.

"Тешка и претешка година заиста. Изазовна, захтевна. Тражила је пуно рада, тражила је пуно и стручног знања. Пуно, пуно тренутака када ћете да изађете у виноград, када да уграбите између две кише и после града да помогнете чокоту да преживи, дати прву помоћ. Као што видите, ја сам успео", каже Коста Ботуњац, виноградар из Доњег Злегиња код Александровца.

Време великих радова у виноградима је прошло. Произвођачима остаје да до бербе, гледају у небо и у плодове свог рада, до коначног зрења.

"Прилично су били повољни услови за развој болести. Овај, ко је радио добру заштиту, правовремену, неће бити никаквих проблема. Што се квалитета грожђа тиче, очекујем добар род, мада ништа не може да се каже док грожђе не дође у винарију", наводи др Радован Ђорђевић, виноградар из Стараца код Александровца.

И виноградари осећају последице пандемије. Пласман вина је значајно слабији, па подруми нису испражњени. То отвара многе проблеме око бербе, односно откупа и складиштења грожђа и младог вина.

Удружење винара Србије урадило је анализу, са којом ће пред представнике Владе.

"Прошлогодишњи откуп, односно увоз грожђа је био неких 13,6 милиона килограма грожђа. Рачунам уколико бисмо ове године успели да спречимо увоз грожђа, наши виноградари, из домаће производње винари би могли да се снабдеју из домаће производње. И спасили бисмо овогодишњи род тиме што би се вино производило од домаћег грожђа", каже доцент др Марко Малићанин, председник Удружења винара Србије.

Што се стимулације тиче, држава је виноградарима и винарима понудила могућност да путем конкурса добију помоћ за подизање нових засада винове лозе и опремање мањих винарија капацитета до 20.000 литара годишње.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво