Михајловић: Завршетак радова у Прањанима 19. септембра, “Халијард” права слика српског народа

У Прањанима, на потезу Галовића брда, где је пре 76 година слетело више савезничих авиона којима је евакуисано више од 500 америчких пилота почела је пре десетак дана изградња спортског аеродрома, у част славне мисије "Халијард" и подвига народа тог краја.

Када су чували пилоте и припремали писту за слетање авиона, Драгослав Вукашиновић је имао 24 године. И сада се, са пуних 96, јасно сећа сваког детаља изградње горског аеродрома.

У августу 1944. на Галовића поље први пут је слетео авион Ц-47 који је најпре дошао да спасе 225 америчких пилота.

"Ми смо оно равњали, све са стоком вукли камен у оне рупе и навлачили земљу, тукли маљевима да кад авион полети да не лупа у рупе", прича Драгослав Вукашиновић.

Управо на том пољу, одакле је евакуисано више од 500 савезничких вазухопловаца почела је изградња аеродрома и меморијалног центра на више од 17 хектара.

"Надам се да ћемо се видети овде средином септембра, радујемо се том догађају када ћемо поново моћи да прославимо оно што је српски народ урадио за Американце у току Другог светског рата", истиче Џон Капело, Мисија Халијард.

Министарка Зорана Михајловић верује да ће се 19. септембра, заједно са председником Србије Александром Вучићем и представницима америчке администрације, обележити завршетак изградње писте и меморијалног комплекса.

Истиче да изградњом аеродрома за мале спортске авионе и меморијалног комплекса, Србија жели још једном да покаже пријатељство између два народа, српског и америчког.

Такође, Србија жели да се захвали и буде сваки дан поносна на народ овог краја, који је 1944, па све до 1945. чувао, лечио и помогао евекуацију савезничких пилота.

Михајловићева каже да је то велика ствар за две земље, Србију и САД.

"Желимо да цео свет види добру и праву слику српског народа - једног пожртвованог, отвореног, храброг и правдољубивог народа који се увек борио за слободу. Ово је залог за будућност. желимо да имамо живи споменик за све што смо радили и како можемо у будућности да радимо", нагласила је Михајловићева.

У оквиру меморијалног комплекса биће изграђен и музеј, две конгресне сале и хелиодром.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво