Хеликоптери МУП-а Србије у операцији спасавања Џефа

Тешко приступачни терени, авионске несреће и природне непогоде, показују колико су хеликоптерски тимови за трагање и спасавање неопходни. Једино место где је у Србији могуће добити обуку за неке акције које се у таквим ситуацијама изводе, јесте хеликоптерска јединица МУП-а Србије. Наша екипа присуствовала је једној њиховој вежби.

Спуштање лутке Џефа, која опонаша повређену особу, бочном дизалицом уз пратњу другог хеликоптера опремљеног медицинском опремом, део је једне од захтевнијих обука у хеликоптерској јединици МУП-а Србије.

У реалном животу такве акције захтевају уиграност и добру комуникацију између пилота, оператера дизалице као и осталих који учествују у спасавању.

"Поред употребе ведра, односно бамби бакета за гашење великих шумских пожара из ваздуха, једна од најостељивијих, најризичнијих и најтежих операција с аспекта струке је операција с употребом бочне дизалице на хеликоптеру. Требало би једном на три месеца да сви прођу са извођењем до пет циклуса, тако да би били у тренажи", каже Ненад Недић, начелник Хеликоптерске јединице МУП-а Србије. 

Обука се обавља на хеликоптерима Х-145М. Бочна дизалица на њима слична је оној коју поседује хеликоптер типа "бел 212" а који у овој хеликоптерској јединици лети пуних 40 година.

"Обука подразумева теоријски део, после тога летачки део, од нормалних ситуација, ванредних, непредвиђених, све се то ради на обуци. Иде се дотле да се симулира отказ мотора приликом рада са бочном дизалицом", истиче Александар Илић, оператер дизалице у Хеликоптерској јединици МУП-а.

Осим у хеликоптерској јединици МУП-а Србије оваква обука у региону обаваља се још у Хрватској и Словенији, па је из тог разлога део пилота Владе РС дошао у Београд. Заинтересовани пилоти из других земаља региона мораће међутим да сачекају крај пандемије коронавируса како би и они стекли те вештине.

Хеликоптерске тимове на делу гледали смо током великих поплава 2014. када су људи евакуисани с кровова потопљених кућа, зграда и тешко приступачних терена али и током недавних поплава у околини Краљева.

Овакав вид спасавања користи се када је угроженима немогуће прићи на други начин и када је неопходна брза реакција тимова за трагање и спасавање.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара