Дан рудара без свечаности због вируса, али уз захтеве рудара за боље услове рада и веће зараде

Рудари у Србији свој дан, 6. август, први пут не обележавају свечано због поштовања мера против пандемије. Њих 29.000 и данас тражи боље услове рада и веће зараде. Ресорни министар Александар Антић оцењује да је наш рударски сектор један од најдинамичнијих делова привреде, с повећањем од 11,9 одсто него у истом периоду прошле године.

На Дан рудара, овог 6. августа, због епидемиолошке ситуације нема скромног славља као ранијих година.

Данас је рударима у Сењском Руднику где су пре 117 година штрајком тражили боље услове за рад,нерадни дан,прилика за предах и време са породицом.

"Деда и отац ми радили изашли су у пензију из Сењског рудника. Посао није лак али добро може да се и напредује и да се ради", рекао је палилац мина у Сењском руднику Саша Кирхнер.

Руководилац рударских машина Зоран Ступар сматра да се слабо улаже последњих година. 

"Могло би да буде боље у сваком случају. Што се тиче безбедности није лоше", навео је Ступар.

На мање улагање и недовољан број рудара указују и запослени у Баљевцу у Ибарским рудницима.

"Немамо баш најбоље услове за рад", казао је Милош Токалић, из Ибарских рудника Баљевац.

Тежак рударски посао додатно је отежала и ситуација са вирусом па је у рудницима Штаваљ и Соко на кратко и прекидана производња.

"У самој јами они су упућени једни на друге не да не желе да поштују него је немогуће, морају да раде заједно и због тога не може да се поштује, а маске да се носе то је немогуће, услови су тешки", навео је Љубиша Станојевић, из Алексиначких рудника.

За последње три године на бази добровољности из Ресавице је отишло 800 запослених, примљено је 200 нових радника.

У "Рембасу","Штављу" и руднику "Соко" после три деценије стигле су и нове машине које ће заменити крампове и лопате и повећати безбедност. Држава је решила и повезивање стажа.

"Што је да кажем један велики успех јер нам је то висило десетак година уназад И имали смо проблем сваки пут ,кад је неко од радника требало да оде у пензију, рекао је Небојша Миленковић, из синдиката ЈППЕУ "Ресавица".

Приликом обиласка компаније "Зиђин" у Бору министар Александар Антић је рекао да је рударство једно од најдинамичнијих делова укупне економије и у првих шест месеци имало раст од 3,8 одсто.

"Имамо готово 29.000 запослених у рударском сектору, што је 11,9 одсто него у истом периоду проссле године. То је доказ да се рударска индустрија и рударски бизнис у Србији развија", казао је министар Антић.

Од некадашњих планова за гашење појединих рудника залагањем државе прешло се на реорганизацију која ће омогућити не само опстанак рудника већ и насеља попут Ресавице и Сењског рудника која су жива само док раде и рударска окна.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво