Ђорђевић: Рударске плате 2025. да буду 1.100 евра

Министар рада Зоран Ђорђевић подовом Дана рудара посетио је Рудник на планини Рудник одакле је поручио да би плата рудара до 2025. године требало да износи 1.100 евра.

Обилазећи Рудник који је у власништву компаније "Контанго" министар је истакао да је то место које је пример како рудници требају да изгледа и како њима да се управља.

"Честитамо вам дан рудара и желимо све најбоље а као Влада Србије и Министарство чинићемо све да положај рудара буде све бољи", рекао је Ђорђевић.

Просечна плата у овом руднику је 550 евра, па у Рудник долазе да раде и рудари из Македоније, Републике Српске и Босне и Херцеговине.

"Данас мислим да је положај рудара много бољи, али и да може да буде још бољи, и то је задатак свију нас у наредном периоду. Да на томе радимо заједно, као држава и Влада, са руководиоцима и власницима рудника", рекао је министар.

Ђорђевић је оценио да се положај грађана у Србији управо осликава у положају рудара.

"Мислим да су рудари задовољни оним што смо чинили до сада. Просечна плата у овом руднику нешто мало већа од 550 евра. Битно да је раст плата, из године у годину све већи", рекао је Ђорђевић.

Додао је да према плану председника Вучића до 2025. године просечна плата у Србије треба да буде 900 евра.

"А рударска би морала да буде око 1 100 евра - то је свима нама задатак да радимо у наредном периоду", рекао је министар.

Додао је да ће се власт трудити да ослушкујемо шта су потребе власника рудника, како и у ком правцу да се мењају закони.

"Битна је брига о безбедности рудара. Да се они који руководе придржавају закона о безбедности и здравља на раду, као што је случај у овом руднику, где повреде на раду фактички не постоје", рекао је Ђорђевић.

Додао је да рудари у Руднику осећају да претпостављени брину о њима, и да свакодневно унапређују безбедност и здравље на раду.

Дан рудара у Руднику честитао је и председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић који није крио задовољство сарадњом са компанијом "Контанго" која је, каже, пример добре приватизације у Србији.

Додао је да се у ковид приликама општина труди да помогне тако што ће обезбедити пи-си-ар тестове за све стране раднике у руднику како би што пре почели да раде.

"Желим им што пре нова рудна окна за што више производа, а општини тако приоде од таксе за минералне сировине", рекао је Ковачевић.

Посета Руднику била је прилика да се најбољим радницима доделе награде од по 120.000 динара.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво