Како изгледа пут до медаље на Међународној хемијској олимпијади

Средњошколци из Србије освојили су медаље на 52. Међународној хемијској олимпијади која је одржана као онлајн такмичење од 23. до 30. јула. На такмичењу је учествовало 60 земаља (свака са по четири такмичара), док је организатор олимпијаде била Турска. Представници Србије освојили су четири медаље.

Душан Сладић професор Хемијског факултета наводи да су ученици на Међународној хемијској олимпијади освојили три сребрне и једну бронзану медаљу.

"Жарко Ивковић из Ниша, Јован Марковић из Крушевца и Филип Колџић из Београда освојили су сребрне медаље, а Василије Пантелић из 14. београдске гимназије је освојио бронзану медаљу", навео је Сладић.

Додаје да је систем такмичења доста разрађен и да ученици пролазе кроз вишеструке селекције на основу којих се, како каже, формира екипа која осваја медаље.

"Ове године на жалост због пандемије коронавируса нисмо имали могућност да одржимо све нивое такмичења. Последњи ниво је био у марту, у питању је регионално такмичење, тако да смо бирали екипу на основу резултата са тог регионалног такмичења и на основу резултата са прошлогодишње српске хемијске олимпијаде", објашњава Сладић.

Додаје да припреме за такмичење трају две недеље.

"Недељу дана припреме се одржавају у Нишу под руководством професора Мика Радуловића и недељу дана се одржавају на Хемијском факултету у Београду под мојим руководством. То су врло интезивне припреме. Ми радимо од десет ујутру до пола девет увече са једносатном паузом за ручак. То је са једне стране напорно, али са друге стране мени велико задовољство дискутовати са том децом и гледати како они приступају проблемима је јако занимљиво", оцењује Сладић.

Обострано поверење кључ успеха 

Објашњава да је за добре резултате поред знања од кључног значаја обострано поверење, али и да је пресудна и велика мотивација ученика да учествују на такмичењу.  

Додаје да студије хемије упише 50 одсто ученика који учествују на хемијским олимпијадама. 

Жарко Ивковић који је на Међународној хемијској олимпијади освојио сребрну медаљу наводи да су припреме биле напорне, али да је истовремено велико задовољство радити са тако стручним људима и вршњацима. 

"Иако је такмичење било онлајн ја сматрам да је оно било јако занимљиво и фер као и свих осталих година", оцењује Јован Марковић који је на Међународној хемијској олимпијади освојио сребрну медаљу. 

Василије Пантелић наводи да је такмичење на Међународној хемијској олипијади ове године подразумевало решавање задатака без практичног дела.

"Такмичили смо се тако што смо радили тест од пет сати, ове године није постојао прктични део тако да смо на Међународној олимпијади били само на основу тога рангирани, а на мендељејевској хемијској олимпијади су постојала два различита теста", објашњава Пантелић, освајач бронзане медаље.

Поручују да им је жеља да након завршетка средње школе упишу Хемијски факултет.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара