Поништен конкурс за специјализације у новопазарској болници и Дому здравља

Након састанка представника лекара и руквоводства Опште болнице и Дома здравља у Новом Пазару, поништен је актуелни интерни конкурс за доделу десет специјализација који је расписан прошле недеље у Општој болници у Новом Пазару. Поништавањем конкурса решен је проблем који је изазвао протесте медицинара.

У том документу, који је потписао др Мирсад Ђерлек, заменик в. д. директора Опште болнице, наводи се да су специјализације намењене само лекарима Опште болнице, запосленим на неодређено време, са положеним стручним испитом и обављеним приправничким стажом.

Незадовољни таквим конкурсом 40 лекара опште праксе Дома здравља у Новом Паyару, који према актуелном конкурсу нису имали право на специјализације, потписало је петицију којом се од др Мирсада Ђерлека тражи да се измене услови конкурса и да се пролонгира због епидемије коронавируса.

Пре поменутог конкурса у Општој болници, расписан је и конкурс у Дому здравља за три специјализације - специјализације општа и ургентна медицина и педијатрија.

На другој страни, конкурс из Опште болнице обухватио је специјализације - интерна онкологија, радиологија, општа хирургија, неурологија, ортопедија, инфектологија, патологија, анестезија са реанимацијом, психијатрија и биохемија.

Др Мирсад Ђерлек истакао је за РТС да је реч о законском неспоразуму јер је Дом здравља потпуно друго правно лице у односу на Општу болницу.

"У току је спајање Дома здравља и Опште болнице у Здравствени центар Нови Пазар и лекари из Дома здравља не могу законски конкурисати за специјализације у Општој болници. Оно што смо ми данас направили састанком са лекарима Дома здравља, који су били незадовољни таквом врстом законских одредби јесте да ће спајање Дома здравља и Опште болнице уследити за једно месец дана. Одлучили смо да поништимо конкурс и у Дому здравља и у болници и после месец-два да распишемо 30-40 специјализација где ће се решити тај проблем", изјавио је Ђерлек.

Др Фатмир Мехмедовић је један од 40 лекара поптисника петиције. За РТС је рекао да су задовољни исходом састанка са руководством болнице.

"Нас 40-ак је незадовољно немогућношћу да конкурише на овом конкурсу за специјализације. Да кажем и то да овај проблем датира годинама уназад и ово је била само једна кап која је прелила чашу. Имамо колеге који чекају и преко десет година на специјализацију и ми смо данас од руководства добили обећање да ћемо сви добити могућност да равноправно конкуришемо", навео је Мехмедовић.

Према незваничним информацијама, министар здравља Златибор Лончар требало је данас да посети болницу у Новом Пазару што је био и повод да се окупи десетак грађана који већ неколико дана протестују незадовољни стањем у тој здравственој установи.

Састанку са лекарима присуствовао је и в. д. директора Опште болнице у Новом Пазару Мехо Махмутовић, коме је ово био први радни дан након више од месец дана боловања.

Доктору Махмутовићу је позлило 30. јуна након посете премијерке Србије Ане Брнабић и министра здравља Златибора Лончара новопазарској болници.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво