Беба која се родила на аеродрому зове се Адам, на свет је дошао за 10 минута

Ових дана бебама се нешто жури да дођу на свет. Немају стрпљења да маме стигну у породилиште. Прво се недавно беба родила на Панчевачком мосту, а прекјуче је један Адам направио праву пометњу на аеродрому Никола Тесла. Иначе, мами је ово први порођај, а лекар каже да је све било готово за 10 минута.

Мама је кренула да сачека госте из иностранства, али је на аеродрому "Никола Тесла" дочекала сина, а Адам је одмах по рођењу постао вишеструки првак.

Он је прва беба која је рођена баш на београдсклом аеродорому и прва беба којој је ова медицинска екипа, задужена за помоћ путницима, помогла да дође на свет.

Позив преко мотороле у суботу предвече и није био толико неуобичајен. И раније су жене добијале трудове на аеродорому, али увек је било времена да се превезу до породилишта.

Адам није хтео толико да чека.

"Имали смо тек толико времена да је пребацимо из санитета у амбулантне просторије и да припремимо потребан материјал и инструменте за порођај. Пацијенткиња, иако је проиворотка, имала је довољно сталожености, сарађивала је са нама, тако да је све било готово за десетак минута", прича др Иван Ћертић, шеф амбуланте Хитне помоћи на аеродрому "Никола Тесла".

Адамова мама је из Туниса, има 32 године и он јој је прво дете. Са лекарима је говорила на енглеском. Ту је био и тата и, чим се Адам родио, одлучили су како ће се звати.

Нема времена за страх 

Доктор, техничар, возач – уиграна екипа. Спремају се за неочекиване ситуације и знају да су изненађења увек могућа.

"Нисмо имали ни времена ни за страх, ни за панику, ни за какаво додатно размишљање, имали смо потпуни фокус само на пацијенткињу и на бебу, да је збринемо и да посао одрадимо што брже и што ефикасније. Довољно дуго смо овде заједно, имамо одличан и уигран тим, тако да се разумемо и без комуникације", наводи др Ћертић.

Иако су прошла два дана од Адамовог рођења на лицима дежурне екипе и даље осмех.

"То је изузетно задовољство и за мене лично, будући да је ово први самосталан порођај, на страну то што је све прошло у реду, али сама чињеница да сам помогао да се роди један нови живот, то је изванредан осећај. Сигуран сам да и колеге које су учествовале у томе деле тај осећај", додаје др Ћертић.

Адам ће са родитељима славити свој рођендан, али 1. август ће сигурно памтити и дежурна медицинска екипа на аеродрому "Никола Тесла".

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи