Зашто се за малину из Игришта плаћа више

У планинским селима Куршумлијске општине приводи се крају берба малине. За разлику од претходних година, произвођачи су задовољни откупном ценом, која се креће од 200 до 250 динара за килограм. Додатних 50 динара следује онима који је узгајају на органски начин, а таквих је у Топлици све више.

Јевремовићи из Куршумлијског села Игришта у малињаку на 30 ари, убрали су више од седам тона органске малине, која је ове године рекордно родила.

"Ове године стварно је био одличан принос. Квалитет је одличан. Првенствено могу да кажем, да је то просто зато што је ту природно станиште, јер ви свуд кад кренете ту по тим шумским путевима, има да нађете дивљу малину која је изузетно родила", каже Радица Јевремовић из Игришта код Куршумлије.

"Прихрану радимо копривом, стајским ђубривом кога у пролеће заоравамо, радимо кошење, плевљење, махом се ручно ради", додаје Раде Јевремовић.

Овдашњи горштаци схватили су да им је природа дала све што им је потребно да произведу малину без употребе пестицида, која на тржишту има већу цену.

"Малину из Игришта откупљивачи плаћају триста динара и комплетан овогодишњи род извозе на инострано тржиште", каже Драгиша Стојановић. 

Једини проблем представља радна снага за бербу ове малине, која у кратком року, по високој температури мора доспети до хладњаче. "Врућина јесте, тешко није, кад овако лепо роди и газда лепо уради, што је тешко. Ко воли да ради, ко хоће да ради може да заради до три хиљаде", каже Драгица Симоновић из Куршумлије.

"На нашим просторима је у највећем проценту је органска малина, све оно што треба за нас као произвођаче, за људе који се баве са тим, од система за наводњавање, садног материјала, машина потребних за обраду, све то иде по нашем програму. Људи могу да конкуришу", наводи Јовица Ђиновић из пољопривредне стручна служба Општине Куршумлија. 

Општина Куршумлија субвенционише органску производњу издвајајући из буџета 20 милиона годишње.

У планинским селима Куршумлије на више стотина хектара већ десетак година узгајају се малине на органски начин, чији је пласман, захваљујући уговорима са ино партнерима унапред обезбеђен.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво