Благоје Јововић добио улицу у Београду, подижу се споменици Селимовићу, Црњанском и Змају

На вишедневну оштру расправу у јавности о томе да ли би Загорска улица требало да добије име по Благоју Јововићу, одборници градске скупштине ставили су тачку тако што су гласали за промену имена. Скупштина Београда усвојила и одлуке о подизању споменика Меши Селимовићу, Милошу Црњанском и Јовану Јовановићу Змају.

Одборници су усвојили Завршни рачун буџета за 2019. годину. Планирани приходи износили су 121 милијарду динара, док је остварено 116,5 милијарди динара. Планирани расходи били су 121,4 милијарде динара, а остварена је 110,1 милијарда динара.

Највише новца издвојено је за саобраћај и саобраћајну инфраструктуру 43,8 милијарди динара, предшколско 17 милијарди, социјалну и дечју заштиту 4,5 милијарди и културу и информисање 4,3 милијарде динара.

Одборници су на седници одлучили да се Загорска улица у Земуну убудуће зове Улица Благоја Јововића. Горан Весић, заменик градоначелника, каже да је овде реч о томе хоће ли Србија да поштује своју историју, док је одборник Раде Вељановски рекао да нема ништа спорно у подизању споменика.

"Последњег дана је преживљавао дубоко емотивно судбину свог народа у широј отаџбини у току последњих ратних догађаја у бившој Југославији, а нарочито судбину на Косову и Метохији и тако је предао своју душу богу", казао је Весић.

Раде Вељановски рекао је да та имена није требало да се нађу заједно са именом Благоја Јововића и са расправом о тој иницијативи.

Споменик Селимовићу, Црњанском, Змају 

Донета је одлука и о подизању споменика Меши Селимовићу, Јовану Јовановићу Змају и Милошу Црњанском.

Усвојена је одлука којом се одобрава Секретаријату за социјалну заштиту да не наплаћује услугу дневног боравка у Центру за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју.

Одлуком о јавном линијском превозу путника утврђено је шта је од документа неопходно да би грађани остварили одређене повластице, а повећана је и казна за путнике без карте са 6.000 на 10.000 динара.

Примедбе на план изградње у Кошутњаку

Пре почетка, испред Центра Сава, где је и овога пута одржавана седница Скуптине града, окупили су се представници групе грађана ''Битка за Кошутњак'' и указали на неколико проблема.

"У оквиру овог плана детаљне регулације за комплекс Авала филма на Кошутњаку није урађена никаква саобраћајна студија, а да је урађен било какав минимални транспортни модел, показало би се да на овом делу где је планирано 450.000 квадратних метара стамбеног простора и 150 комерцијалног, да је то када се претвори у саобраћај 6.000 возила само у једном сату који треба да уђу у улицу Благоја Паровића и то само на три кружне раскрснице које су дате овим планом", изјавила је Марина Липовац Танасковић из групе грађана "Битка за Кошутњак"

Градски урбаниста Марко Стојчић рекао је да Београда неће дозволити да се угрози квалитетна природа и да ће грађани имати прилику да изложе своје примедбе.

"Овај документ који је био на јавном увиду није документ иза којег стоји Град Београд, ми нисмо дали нашу реч да ли се ми слажемо са тим или не, да ли је то наш предлог или не. Ово је иницијатива инвеститора, а то је 10 одсто целе процедуре", истакао је Стојичић.

Присталице Савеза за Србију обратиле су се новинарима пред сам почетак заседања. Навели су, између осталог, да је недопустиво што је оглашена продаја Београђанке, што су купљени лукскузни џипови за комуналну милицију и то што је подигнута цена изградње метроа. Као и до сада, нису присуствовали седници.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи