Сваке године најмање 30 убијених жена: Нису оне криве за насиље, већ они који га чине

Светска здравствена организација је неколико пута упозорила да услови изолације и ограничења кретања доприносе порасту ризика од насиља. Податак да је СОС женски центар из Новог Сада током јуна остварио 33 позива путем СОС телефона и 10 путем мобилних линија, упозорава да насиља има. О кампањи за помоћ жртвама насиља за РТС је говорила Ивана Перић, координаторка "Тим СОС женског центра".

И у јулу је велики број позива, до јуче 21. Ивана Перић оцењује да је тај број позива порастао захваљујући кампањи коју је "Тим Сос женски центар" покренуо под називом "Насиље увек изолација" односно "Окачи постер, спаси некоме жвот".

Апеловали су на грађане да деле постере у својим зградам и поставили су их с бројевима телефона и у кафићима. Истиче да бележе дупло већи број позива у односу на прошлу годину.

Перићева наводи да је разлог зашто кориснице позивају центар 80 до 90 процената добијање информација како да пријаве насиље или шта их очекује након пријаве јер врло често изостају обавештења какве су процедуре даље.

"Оно чега смо се бојали је, да ће када прође ванредно стање, односно полицијски час бити више пријава, жене ће се више обраћати у пракси. И тако се и дешава у пракси зато што сада могу да се крећу, више су слободне, много је тешко било остварити комуникацију са организацијом када сте 24 часа затворени с починитељем насиља", истиче координаторка СОС тима. 

Све више психичког насиља

Такође, наглашава и да институције у последње време све више препознају психичко насиље.

Поручује да насиље увек треба пријавити јер, како каже, кад се пријави, покреће се случај, онда даље можете да сарађујете с институцијама и да пратите и управљате  ризиком.

Саветује и да жртве насиља дођу у центар на психолошку подршку, како би се охрабриле да поднесу пријаву.

"Неким женама је за то потребно пола године а неким и више али је јако важно да знају да нису саме и да имају подршку", наглашава Перићева. 

Просечно годишње живот изгуби око 30 жена 

Према њеним сазнањима, од почетка година је страдало десет жена.

"Имали смо и јуче један случај у Србобрану код Новог Сада, у питању је фемицид тако да је незахвално пратити статистику, јер врло често за неке случајеве сазнајемо из медија. Али у сваком случају десет укључујући и једну девојчицу која је настрадала у породичном насиљу", рекла је Ивана Перић.

Нажалост статистика говори да се насиље не смањује.  Нагласила је да последњих 10-11 година у просеку имамо око 30 убијених жена у једној години.

Упозорила је да је то велики просек и да зато морамо заједнички да делујемо како би превенирали управо оне крајње последице дугогодишњег насиља. 

Саветовалиште има осам терапетуткиња и психолошкиња и увек је, углавном директно, пружало подршку индивидуално. Раније су, наводи Перићева, за грађанке које не живе на територији Новог Сада пружали подршку путем скајпа. 

Додаје да су сада због ванредних околности отворили посебно "скајп налог" за подршку као и "зум" консултације. Казала је и да све више користе "зум платформу" јер је сигурнија, а женама су омогућиле да наставе континуирани рад са центром путем онлајн простора.

Објашњава и да за већину жена то није најбоља опција, зато што немају личног простора да могу несметано да раде а да то не угрози њихов положај.

Перићева истиче и да се не ради увек о породицном насиљу. Бележе све већи пораст сексуалног узнемиравања од познаника или чак потпуно непознатих особа.

У порасту прогањање и дигитално насиље

"За два месеца бележимо шест таквих случајева. Прогањање је у порасту и то онлајн дигитално насиље. Имали смо случај да је потпуно непозната особа прогањала преко друштвених мрежа једну нашу корисницу", истакла је Перићева.

Указала је да око 70 одсто жена које зову пријављују породично насиље укључујући насиље бивших партнера.

Додаје да пет до десет одсто њих зову због институционалног насиља или мобинга али и због насиља од стране познаника и непознатих особа.

Када је у питању правна помоћ и заступање, рекла је да кориснице упућују на екстерну саветницу и да ће захваљујући сарадњи с Аутономним женским центром у наредним месецима омогућити и бесплатно заступање за одређени број корисница.

"Њима треба континуирана подршка. Апелујем на грађане да помогну и реагују на насиље. Шта након пријаве, шта даље... Увек могу да позову број телефона 061-64-12-992. Отворени смо за целу земљу и за иностранство. Психолошка подршка је први корак у даљем одлучивању шта да раде. Зато је важно да се жена не осећа усамљена у томе и да није крива за насиље већ онај ко га чини", поручила је Ивана Перић, координаторка "Тим СОС женског центра". 

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи