Чијe рачуне на увид тражи Управa за спречавање прања новца

Управа за спречавање прања новца при Министарству финансија затражила је увид у банковне трансакције појединих медијских радника, невладиних организација и удружења грађана, од 1. јануара 2019. године, како би се утврдило да ли имају везе са финансирањем тероризма или прањем новца. На списку се налази 20 особа и 37 организација или удружења. Управа саопштава да надзор спроводи у складу са законским актима и у складу са свим међународним препорукама и критеријумима.

Управа за спречавање прања новца анализира више десетина невладиних организација и удружења, међу којима и новинарска, да ли су сврхе уплата и исплата у складу са регистрованим пољем делатности.

Међу бројним реакцијама, Удружење новинара Србије потез Управе виде као "сумњичење новинара, медија и удружења за прање новца". 

"Мени је необјашњиво да се најстарије и највеће удружење новинара у земљи нађе на списку на којима би требало да буду неки криминалци и терористи. Очекујем једно сувисло објашњење и министра финансија и директора Управе за спречавање прања новца зашто је УНС дошао на тај списак и шта је то примећено у нашем пословању да је изазвало овакву реакцију државних органа", каже Владимир Радомировић, председник УНС-а.

У реаговањима појединих опозиционих странака се наводи да су провере финансијских трансакција појединих медијских радника, невладиних организација и удружења метод притиска на независне новинаре и цивилни сектор.

Центар за евроатлантске студије, чије банковне рачуне такође проверава Управа за спречавање прања новца, саопштава да то поздравља, "ако је, како наводе, истрага спроведена по домаћим прописима".

"Ако је Управа истраге спроводила по прописима Републике Србије, Центар за евроатлантске студије као правно и Јелена Милић као физичко лице то поздрављају и не сматрамо да то не треба радити само зато што неки други осумњичени нису кажњени, како саговорници споменутих медија коментаришу споменути списак. Додатно, не видимо то, ако је спроведено у складу са законом, као притисак на наш рад. Појмови попут: удружење грађана, невладиних организација, новинара или опозиције, сами по себи не садрже вредносну одредницу добро–лоше или априори невино", наводи ЦЕАС.

Целокупан надзор се спроводи у складу са законским и подзаконским актима, објашњавају у Управи за спречавање прања новца и да су у складу са свим релевантним међународним препорукама и критеријумима.

"Управа за спречавање прања новца је неколико месеци испитивала имовину и текуће рачуне, четири актуелна, односно активна министра, ја имам обавезу чувања тајне, уколико ме Скупштина ослободи, ја заиста немам проблем да обелоданим њихова имена. А да знате уколико министри нису свете краве, зашто би то биле НВО апсолутно не постоји дискриминација у раду и поступању Управе за спречавање прања новца", каже Жељко Радовановић, в. д. директора Управе за спречавање прања новца.

Управа за спречавање прања новца најављује да ће у изради националне процене ризика од финансирања тероризма непосредно учествовати непрофитне организације.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво