Резултати прве анализе – кућни послови које жена ради вреде 546 евра

Жене у Србији проводе двоструко више времена у обављању кућних послова и бризи о домаћинству и члановима породице. Када би ти послови постали видљиви и када би им се придодала економска вредност, то би значило да би жене месечно зарађивале 546 евра, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Зорана Михајловић је поводом израде прве анализе економске вредности неплаћених послова у области старања, истакла да су неплаћени послови старања разлог за неактивност жена на тржишту рада у много већем проценту него код мушкараца.

"Чак 96 одсто жена као разлог за скраћено радно време наводи бригу о деци и другим члановима породице, док само четири одсто мушкараца тврди исто. Криза због коронавируса додатно је показала да жене преузимају огроман терет на себе – као здравствене раднице, запослене у трговини, али и у кући. Знатно им је теже да ускладе породичне и пословне обавезе, немајући слободног времена за себе", навела је Михајловићева.

Додала је да је ова анализа први и важан корак у планирању даљих активности како би се ствари у овој области промениле набоље. "Јер само друштво у којем су сви грађани и грађанке задовољни и имају једнаке могућности је друштво које може да напредује", поручила је Михајловићева.

Заменица амбасадорке Велике Британије у Србији Ребека Фабрици изјавила је да неплаћени кућни рад и брига о породици представљају један од домена изражених родних неједнакости у Србији, као и у свету.

"Пандемија коронавируса и мере за сузбијање оголиле су и повећале сав тај неплаћени рад који углавном обављају жене. Сматрали смо да је од изузетне важности да подржимо Координационо тело за родну равноправност и UN Women у изради ове анализе и отварању разговора у јавности о овој великој теми у циљу равномерне расподеле неплаћених послова старања, већег укључивања жена на тржишту рада, као и адекватне подршке заједнице", рекла је Фабрицијева.

Директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) Милана Рикановић истакла је да захваљујући овој анализи коначно знамо која је економска вредност неплаћеног, невидљивог и непризнатог рада у Србији који жене обављају сваког дана у години, прековремено, без боловања и годишњег одмора.

"То је први корак на путу ка друштвеном и економском признању те вредности и надамо се да ће послужити као основа за креирање политика и система подршке и услуга у заједници у чијем недостатку управо и долази до оволике количине неплаћеног рада", нагласила је Рикановићева.

Прва економска анализа неплаћених послова у области старања спроведена је у оквиру пројекта "Родно одговорно управљање – прерасподела неплаћеног рада" који заједнички реализују Координационо тело за родну равноправност и UN Women, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и британске амбасаде у Србији.