Шта нам доноси нови закон и зашто ће јавне набавке бити транспарентније

Вредност јавних набавки у Србији прошле године премашила је 440 милијарди динара, а захваљујући новом Закону о јавним набавкама, који је пре пет дана ступио на снагу, транспарентност поступака и располагања тим новцем биће подигнута на значајно виши ниво. То је први корак у враћању поверења у систем набавки кроз који се прометује нешто више од осам одсто БДП-а Србије.

Јасмина Марковић из Пословног удружење понуђача Србије наводи за РТС да нова законска решења по први пут уводе електронски начин подношења понуде на новом Порталу јавних набавки.

Ово надаље подразумева и електронску припрему понуде и доказивање захтеваних капацитета понуђача, све то са минималним трошковима за понуђаче 

"Оно што је велика предност на том новом порталу је комплетно електронско подношење понуда и комплетна електронска комуникације у поступцима јавних набавки. Значи, целокупна процедура у поступку јавних набавки ће се одвијати електронски", објашњава Марковићева. 

Како каже, до сада су те процедуре биле јако компликоване и формлизоване, а да се сада иде на поједностављење поступака и лакше коришћење понуђачима и наручиоцима.

"Понуђачи су морали да копирају целокупну документацију из поступка са два и више регистратора, а сада се тај процес документације свео на минимум. Сведок ће се позивати само путем једне изјаве и путем документације која ће се преузимати са портала. Такође, подношење понуда ће бити знато једноставније зато што ће се поносити само путем портала, путем једног клика када попуне све податке које од њих портал захтева", објашњава Марковићева.

Гошћа Јутарњег програма истиче да oваква решења несумњиво поједностављују сложену и строго формалну процедуру јавних набавки за сва лица која се баве пословима јавних набавки, било да су на страни понуђача или наручиоца. 

Додаје да је целокупан поступак транспарентан и да ће све бити јавно објављено на Порталу јавних набавки. 

Истиче да ће јавне набавке бити подложне контроли од стране државне ревизије, инспекције и интерних ревизора, али и сами грађани.

"Портал јавних набавки је јавно доступан за све па и за наше грађане. Довољно је да уђу на Портал јавних набавки и виде ко објављује коју набавку, ко је наручилац, колико је уговора закључио, колико је новца потрошио, све то сада може да се контролише", поручила је Марковићева.   

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи