Апел СПЦ Ердогану: Није касно за промену одлуке о Аја Софији

Српска православна црква, са патријархом Иринејом на челу, оценила је, у апелу турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, да је враћање Аја Софије у статус џамије не само историјска неправда него и исхитрен и непотребан политички корак, штетан како за међународни углед Турске, тако и за односе и поверење хришћана и муслимана.

Патријарх Иринеј је апеловао на турског председника да одустане од намере и да поводом Аја Софије задржи статус кво, јер би му такав поступак служи на част, а савременој Турској донео поверење и честитке.

"За то још није доцкан. Такав поступак би њему служио на част, а био би утеха и сатисфакција васељенском патријарху Вартоломеју, његовој цркви и ромејској заједници у Турској у њиховој тузи и болу због такве одлуке, али би донео савременој Турској и одобравање, поверење и честитке укупне културне јавности широм земаљског шара", наводи патријарх српски Иринеј.

Патријарх подсећа да апел упућује председнику Турске након апела поглавара хришћанских цркава – патријарха московског Kирила, папе римског Фрање и других, високих представника Русије, САД и других држава, као и Унеска.

"Надамо се да је свакоме јасно да алтернатива за будућност није вештачки изазвана конфронтација двеју највећих светских религија, хришћанства и ислама, него мир међу верницима, и не само мир или просто толеранција већ и узајамно поштовање, као и дијалог и сарадња у свему што служи општем добру људи и народа, а притом не угрожава ничији верски и културни идентитет", навео је Иринеј.

СПЦ сматра, истиче патријарх, да је једино праведно решење, уколико се мења оно разборито компромисно које је донео оснивач модерне Турске Kемал-паша Ататурк, да Аја Софија задржи статус музеја, а да се дâ дозвола за вршење не само муслиманског него и хришћанског богослужења.

Патријарх напомиње да је опште познато да је Света Софија била хришћански храм дуже од девет векова, а џамија нешто више од пет.

Додао је да се њен значај не састоји само у њеној уметничкој и културној вредности, јер је Аја Софија, пре свега за све хришћане, православне и остале, велика светиња, сведок и извор аутентичне духовности.