Чланица савета РЕМ-а: Скандалозно објављивање снимка малолетника на ТВ Пинк

Чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Вишња Аранђеловић оценила је да је скандалозно приказивање снимка на ТВ Пинк, на којем полиција испитује четрнаестогодишњег малолетника који је учествовао на демонстрацијама у Београду.

Вишња Аранђеловић је сигурна да је телевизија Пинк објављивањем снимка у синоћњој емисији "Хит твит", иако не зна шта шта ће правници рећи - да ли у томе има кривичног дела, прекршила Правилник о заштити малолетника у области пружања медијских услуга.

"Иако је лице дечака замагљено, ми сазнајемо његово име, из ког је насеља, чујемо његов глас, видимо његову конституцију. Верујем да је цео дечаков комшилук без дилеме знао о коме се ради", казала је Аранђеловићева.

Додала је да поменути правилник јасно каже да електронски медији не смеју да објављују ништа што би открило идентитет малолетника, па чак ни надимак.  "И то без разлике да ли је реч о детету које је жртва, сведок или - хулиган", објаснила је за УНС чланица Савета РЕМ-а.

Аранђеловићева каже да верује ће се ово питање ускоро наћи пред члановима Савета РЕМ-а, будући да је на основу њеног предлога већ затражено од служби да ураде анализу тог случаја.

УНС подсећа да је у емисији на телевизији Пинк у којој је гостовао председник Србије приказан снимак на којем се чује испитивање детета које је полиција привела због напада на Скупштину Србије, његово име и место у којем живи, па и његов глас. На снимку је једино лице детета заштићено.

Верица Брадић, водитељка и једна од аутора емисије "Хит твит", за УНС каже да не види ништа спорно у приказивању тог снимка и да је он управо показатељ ко учествује у демонстрацијама.

"Сви лични подаци на снимку су прикривени. Дете је рекло одакле је и како се зове", каже Брадићева.

На питање на који начин је телевизија Пинк дошла до снимка Брадићева каже да ће  "морати да пита сараднике како су га добили".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво