Неприлагођена брзина без појаса узима највише живота на путевима Србије

У Новом Пазару синоћ су три особе погинуле, а три повређене, од којих једна теже, у стравичном судару. Од петка је осам људских живота угашено у саобраћајним удесима. Због короне многи млади седају у аутомобиле и иду ван већих центара где поједини локали раде до касно у ноћ и у повратку се дешавају инциденти са трагичним последицама.

У смрт одмах после селфија наслов је који се најчешће врти на насловим странама таблоида. Гину највише млади од 20 до 35 година који се после ноћног провода враћају кући.

Већина од њих у добром расположењу и не помишља да употреби сигурносни појас на задњим седишима јер би тиме многи животи били спасени.

"Прве анализе показују да је најчешћи утицај ових саобраћајних несрећа била неприлагођена брзина, затим непрописно претицање а симтоматично је да велики број учесника у несрећама није користио појас у току незгоде", указао је Александар Раденковић из МУП-а Србије.

Подсетио је да ће саобраћајна полиција од почетка летње сезоне спроводи појачане акције безбедности саобраћаја које ће спроводити у наредном периоду.

Раденковић је још једном апеловао на све учеснике у саобраћају да смање брзину и да користе појас и на предњем и на задњем седишту.

Вожња под утицајем алкохола и психоактивних супстанци такође је била разлог многих несрећа које су се десиле ових викенда.

"Алкохол и волан не иду заједно, много је јефтиније, много је јефтиније узети такси, много је јефтиније преноћити негде, много је јефтиније од много тога од обичних новчаних казни а да не причамо о томе да ако скривите несрећу под дјеством алкохола да ћете платити сву штету насталу удесом, а она се мери често милионима динара", упозорава Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У сваком случају треба бити обазрив нарочито на магистралним путевима.

Регионални путеви и жеља многих да отпутују из града носи са собом низ замки и опасности, наглашавју у МУП-у додају да ће се контролисати везивање и на предњим и на задњим седиштима.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво