Шест ствари које треба да знате о сузавцу

Сузавцем не смете напасти противничку војску, али га можете слободно користити против својих грађана. Шта још треба да знамо о гасу којим се растерују демонстранти осим да је у чврстом стању.

Није гас

Сузавац је лахримациони агенс (лакрима је на латинском суза) и није гас већ чврста супстанца која се може распршити попут гаса, аеросолно. Има разних врста (папрени, ОЦ), али најчешће се копристи такозвани ЦС гас који као активни агенс садржи 2-хлоробензалмалононитрил.

Рат и мир

Настао је почетком двадесетог века у Француској када се тражило ефикасно средство за смиривање демонстрација, које не трује односно нема трајне последице. Коришћен је успешно у Првом светском рату, али је као и остали гасови забрањен конвецијама о ратовању. Примену је, ипак, нашао код полиције, за контролу демонстрација.

Очију мојих да није

Сузавац напада очи и респираторне органе тако што иритира нерве у слузокожи терајући изложеног на кашаљ уз обилно лучење суза, слина и пљувачке чиме организам настоји да га раствори односно неутралише. Особа која је изложена дејству сузавца практично је онеспособљена на краћи рок, принуђена да нађе заклон и избори се са иритацијом.

Одбрана и заштита

Најчешће се примењује за разбијање демонстрација јер они који су изложени сузавцу морају да се повуку, његово дејство неиздрживо је за организам. Примену има и као средство личне заштите у облику спреја којим се прска у лице знатно снажнији нападач.

Све сам сузе исплак'о

Највећа опасност не прети од самог аеросола колико од патрона којима се испаљује. Много више демонстраната задобило је тешке повреде укључујући и смртне јер су их металне патроне погодиле у главу или неки други осетљиви део тела. Ретки су случајеви „хемијских опекотина" или тешког тровања сузавцем, нарочито јер се користи на отвореном простору. После неколико минута плакања и кашљања на безбедном месту најгора иритација пролази, али се блаже последице могу осећати и сатима касније.

Је'л помаже вода, мајко

Иако постоје бројни савети да се као „лек" користе сирће, лук, лимун и слична средства која би требало да неутралишу хемијско дејство сузавца токсиколози упозоравају да њихово наношење на очи или слузокожу такође може нанети штету. Заправо је пажљиво испирање већом количином воде, растварање, најбољи начин да се дејство сузавца неутралише. Пошто је сузавац у чврстом стању неопходно је окупати се, опрати косу и сву одећу којом је третиран. Пливачке наочаре и квалитетна маска за нос и уста углавном штите од најгорег дејства сузавца, а успут и од коронавируса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи