Mештани села код Трговишта против изградње минихидроелектране

Mештани Доњег Стајевца код Трговишта, сматрају да ће због изградње мале хидроелектране на реци Трипушници остати без воде за наводњавање и стоку. Изградња је почела пре неколико месеци, у општини кажу да инвеститор има све потребне дозволе за градњу.

Река Трипушница извире испод планине Дукат, саставница је Пчиње која је природно обележје овог краја. На делу тока Трипушнице кроз село Доњи Стајевац у току су радови, гради се мала хидроелектрана. Мештани су забринути, сматрају да ће изградњом хидроелектране бити мање воде.

Мештанка Малинка Тасић истиче да воду из реке користе за новдњавање и да ту воде краве на испашу. Жали се да се због грађевнских радова ствара велика бука.

Младен Тасић указује да им се изградњом минихидроелектране одузима једини извор воде за пиће и наводњавање башта.

Мештани тврде да је ту требало да буде мост, указују да нису истакнуте информације о грађевинским радовима и о инвеститору, да место није обезбеђено. Од предузећа "Србијаводе" добили су податке и који су водни услови потребни за изградњу хидроелектране.

"Планирају да дужином реке, у самом кориту укопавају цеви. Горе су направили брану, у Горњем Стајевцу. Катастрофа је од речног корита шта су урадили. Мештанима је овде водозахват, сеоски водовод из саме реке", указује Слађан Стојилковић.

У локалној самоуправи кажу да инвеститор има дозволе надлежних органа за градњу хидроелектране.

"Инвеститор је поднео захтев за издавање локацијских услова, ја сам проследио даље имаоцима јавних овлашћења и након што су прибавили све сагласности, ја сам издао те локацијске услове, а након тога сам и издао грађевинску дозволу", наводи Душан Петровић из Одељења за привреду и финансије у Општини Трговиште.

Председник општине Ненад Kрстић наглашава да је за Трговиште важно да се улаже у ту локалну самоуправу и да на крају плате држави таксе. "Од тога ми као локална самоуправа имамо значајне приходе", додаје Крстић.

У општини Трговиште већ постоји шест малих хидроелектрана у више села.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво