АНЕМ и УНС: Нападе на новинаре да осуде све институције

Асоцијација независних електронских медија и Удружење новинара Србије саопштили су да су напади на новинаре и сниматеље недопустиво понашање које мора бити недвосмислено осуђено од стране свих кључних актера и институција у Србији.

Омогућавање елементарног права на рад и безбедност током извештавање јавности треба да буду приоритети и принципи које ће сви недвосмислено бранити без обзира на политичке афинитете, истиче се у саопштењу.

У претходна два дана током демонстрација на улицама Београда, Новог Сада и Ниша на мети нападача су се нашли и представници медија који су извештавали са ових догађаја. 

Бројни су примери у којима су се новинари, новинарке и сниматељи нашли на удару полицијских снага и хулигана који се нису обазирали на видљиво истакнуте новинарске легитимације и упозорења да су у питању представници медијских кућа који раде свој посао, наводе АНЕМ и УНС у саопштењу.

Повређивање новинара агенција Бета у Београду, сниматеља екипе РТС у Новом Саду и Танјуга у Београду, напади на новинарке портала Нова С и претње екипи телевизије Н 1 у Београду као и напад демонстраната на зграду Радио-телевизије Војводине, примери су недопустивог понашања које мора бити недвосмислено осуђено од стране свих кључних актера и институција у нашој земљи, истиче се.

Напомињу да се улични напади на представнике медија не разликују много од вербалне агресије адвоката одбране према присутним представницима Kомисије за истраживања убиства новинара која је исказана на седници Апелационог суда поводом суђења за убиство Славка Ћурувије. 

То је доказ више да атмосфера некажњивости напада на новинаре не сме да буде толерисана јер ће пре или касније произвести трагичне консеквенце, указују у саопштењу. 

"Приметно је да су неке домаће и међународне новинарске организације већ осудиле ове нападе. Приметно је да је овог тренутка изостала реакција Министарства културе и информисања, Заштитника грађана и Тужилаштва за које очекујемо да реагују у складу са својим овлашћењима. Вредносно одређење према оваквој врсти напада очекујемо и од кабинета председнице Владе Републике Србије који координира израду Акционог плана Медијске стратегије у којем безбедност новинара заузима једно од приоритетних места, као и од председника Републике", саопштили су УНС и АНЕМ.