Опроштај од Љубе Алексића

У Холу РТС-а одржан је комеморативни скуп поводом смрти новинара и уредника РТС-а Љубе Алексића. Сахрањен је на београдском гробљу Орловачa.

Новинар, репортер и уредник Љуба Алексић преминуо је у 60. години у Београду после краће и тешке болести.

"Иза Љубе Алексића остаје велика празнина и у српском новинарству и у нашој кући и у срцима свих нас који смо га познавали", рекао је Новица Савић из пожаревачког дописништва.

Пре свега репортер, па онда уредник, документариста једног времена, увек на "трагу" добре приче, иза Љубе је много тога остало у ризници наше куће.

"Ти си увек био уз камеру и желео да поред ока камере и ти, својим оком, забележиш и меморишеш сваки детаљ са терена", каже сниматељ Томислав Магочи.

Није било дивно само радити са Љубом и учити од њега, већ и разговарати, дружити се.

"Своме Радовану оставио је нешто што је најдрагоценије што један човек може оставити, чист образ , частан живот. Живео је скромно, седао у последње редове и увек негде са стране да не смета. Отишао је тихо, достојанствено, као да се још једном склонио да не смета", наводи Драган Стојановић, некадашњи уредник Актуелност.

Љуба је добио бројне награде 

Рођен је у Овчињи код Бајине Баште, а од 1983. године радио је у РТС-у.

Основао је Дописништво РТС-а у Пироту 1988. године. Радио је и у Србији данас, Београдском програму, био је ратни репортер, извештач са важних политичких и ратних догађаја.

Највећи траг оставио је уређујући документарну емисију Траг, коју је реализовао са колегама из дописништава.

Добитник је бројних новинарских награда и признања: Награда "Светозар Марковић" 1991. године, Награда РТС-а за телевизијску репортажу и друге.

Изненадни одлазак Љубе Алексића велики је губитак за српско новинарство.