Тужилаштво и Заштитник грађана проверавају поступање полиције

Првом основном тужилаштву у Београду данас су поднете две кривичне пријаве против Н. Н. лица за кривично дело злостављања и мучења, у вези са снимком на којем се види како припадници полиције туку три мушкарца, који седе на клупи у Пионирском парку, кажу за Танјуг у том тужилаштву.

Тужилаштво ће тим поводом Сектору унутрашње контроле МУП-а упутити захтев за прикупљање потребних обавештења и, након достављања извештаја, одлучити о даљим корацима, додају у тужилаштву.

О том догађају постоји снимак, који је обављен на телевизији и друштвеним мрежама.

Тужилаштво треба да утврди и због чега је дошло до такве реакције полиције, односно да ли су полицајци били нечим испровоцирани.

И омбудсман проверава рад припадника МУП-а

Заштиник грађана започео је контролу рада припадника МУП-а на основу медијских информација на којима се виде поступци полиције током протеста испред, око парламента и у њему, као и навода да је дошло до прекомерне употребе силе.

Ради утврђивања свих чињеница и околности које су се ноћас догодиле представници стручне службе Заштитника грађана планирају ненајављену посету београдској Полицијској управи како би разговарали са свим приведенима.

Представници стручне службе разговарају и са надлежнима и упознају се с документацијом која се односи на све чињенице и околности у ноћи између 7. и 8. јула а присуствоваће и данашњим суђењима у Прекршајном суду у Београду, наводи се у саопштењу из канцеларије Заштитника.

Наводе и да ће пратити здравствено стање свих повређених.

Заштиник у саопштењу додаје да ће Национални механизам за превенцију тортуре и Одељење за хитно поступање Заштитника грађана пратити на лицу места поступање полиције на сличним догађајима и директно бележити евентуалне незаконитости у раду.

Осуђујући сваки вид насиља Заштитник је апеловао на грађане, учеснике, свих окупљања и протеста да ставове исказују на миран и достојанствен начин, без сукоба и уништавања имовине.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво