УНС: Полиција да пронађе нападаче на сниматеље Танјуга

Удружење новинара Србије тражи да полиција и грађани који учествују у демонстрацијама омогуће несметан рад новинарима и протестује због напада на колеге које су извештавале са протеста испред Скупштине Србије.

УНС тражи да полиција пронађе нападаче на двојицу сниматеља агенције Танјуг, које су у два различита инцидента физички напали демонстранти.

Како се истиче у саопштењу, УНС је поздравља уредничку одлуку ТВ Н1 да уживо преноси демонстрације испред Народне скупштине, чиме је, како се оцењује, грађанима омогућила правовремено информисање и сматра да су новинари и сниматељи ове куће извештавали у интересу јавности.

Репортерка Телевизије Н1 Јелена Зорић рекла је УНС-у да је за њу најгора ситуација у којој се синоћ нашла била она када се бели аутомобил залетео кроз Таковску улицу, да је одскочила у страну, а да су сниматеља који је био леђима окренут, у страну повукли демонстранти.

"Јако је опасно било јер је аутомобил великом брзином пројурио кроз Таковску . Видела сам да се људи комешају и чула звук усред укључења уживо у програм.  Одскочили смо у страну, а демонстранти су повукли сниматеља. То је једина ситуација кад сам се осетила уплашено", нагласила је Зорићева.

Зорићева је навела да није била сведок напада на новинаре, да јесте било добацивања и различитих коментара њој и сниматељу, као и да је полиција била свесна да су новинари на задатку.

"Kад се случајно задесило да останем једина између демонстраната и полицијске коњице, свесни су били тога и зауздавали су коње", додала је Јелена Зорић.

Навела и да је деликатан моменат био када су демонстранти ушли у скупштину, да је тек после седам, осам минута ушла у скупштински хол, када је проценила да је неопходно да одатле извештава.

"У Скупштини нас ниједан демонстрант нити полицајац није дотакао. Сви су били свесни да су у питању новинари".

Јелена Зорић је описала је још једну ситуацију у којој су се она и сниматељ ТВ Н1 нашли у блиском контакту са полицијом, када су већ у касну ноћ снимали младића који је лежао на земљи.

"Полицајац нам је рекао да се склонимо када смо већ дубоко у ноћ снимали младића који је био на земљи. Полицајци су га неколико пута ударили. Покушао је полицајац леђима да заклони камеру, а други полицајац је сниматеља раменом полако одгуривао. Опрезно је покушао да га удаљи са лица места. Говорио је 'добро је, добро је'. Одмах је одустао и отишао", рекла је Јелена Зорић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво