Процена штете након поплава, колико је објеката оштећено

Последње поплаве оштетиле су око 1.200 стамбених објеката у 27 локалних самоуправа у Србији, у којима је проглашено стање елементарне непогоде. Да ли се штета још процењује, како ће грађани у угроженим подручјима остварити право на помоћ?

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а да су процене штете и даље у току и да се сада знају неки оквири који су били потребно да би Влада усвојила програм обнове.

Навео је да је у 11 локалних самоуправа број оштећених објеката нула или једноцифрен. Како је рекао, то је разултат рада који је изведен у претходних шест година и великог новца уложеног да би се унапредила инфраструктура.

Благојевић је рекао да се паралелно са проценама на стамбеним објектима ради и процена потреба на уређењу превентивне инфраструктуре.

Затим, како је рекао, следи процена штете и потреба на локалној инфраструктури, путевима, мостовима, системима за водоснабдевање, канализацији, клизиштима...

Ипак, истиче да је приоритет број један процена штете стамбених објеката, како би исплата помоћи породицама почела што пре.

Благојевић је објаснио да су објекти подељени у категорије од један до шест. Објекти категорије један су са најмањом штетом. За сада су забележене штете у актегоријама од један до четири, и то је у непосредној вези са износом дрђавне помоћи.

Говорећи о ситуацији у Љубовији, Благојевић је рекао да је она била излођена плављењу 2014. и 2020. године и да је у том месту урађено много тога, али с обзиром на тада знане ризике.

Каже да су у Љубовији биле падавине које су биле катастрофалне, 210 литара кише по квадратном метру, што су просечне полугодишње падавине.

Зато, како је рекао Благојевић, у Љубовији и у другим местима Србијаводе раде процену потреба, с обзиром на сада знане ризике и количине падавина.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара