Погледајте како изгледају нови дронови Војске Србије

На аеродрому у Батајници приказани су дронови СН-92А које је Србија купила од Кине. Војска Србије је многоструко снажнија него раније, рекао је председник Александар Вучић, који је присуствовао приказу беспилотних летелица.

Представници Министарства одбране и Војске Србије представили су председнику Александру Вучићу нови систем - шест летелица са ракетама, које, како су рекли, могу да униште и теже оклопно возило.

На београдски војни Аеродром пуковник-пилот Миленко Павловић у Батајници пре неколико дана слетео је "иљушин" са испоруком беспилотних летелица из Кине.

Војска Србије данас је многоструко снажнија него раније, рекао је Вучић и истакао да сада почињемо да се меримо са снажнијим земаљама, чему говоре у прилог и нове беспилотне летелице.

Председник је указао да да шест нових беспилотних летелица имају велики домет и могу да гађају циљеве са удаљености од око 9.000 километара, и да на 250 километара снимању терен, положаје непријатељских јединица и положаје од интереса са Србију.

"То постаје савремени начин ратовања. Ми нисмо имали шансу да се меримо са озбиљнијим земљама, а сада то почињемо. Уводимо технологије које нисмо имали", истакао је Вучић.

Према његовим речима, важно је и то што је договорен трансфер технологија са кинеским партнерима, што значи да се Пегаз уводи у систем Војске Србије.

"Војска Србије данас је многостукро снажнија него раније", навео је Вучић уз податак да шест летелица укупно има 18 ракета.

"То је за сада, а купићемо још, јер нису скупе. Ово је најбоље оружје", рекао је Вучић. 

На питање колико су коштали дронови, Вучић је новинарима рекао да не може да да ту информацију, али да може да каже да их нисмо много платили. 

Набавком бесполитних летелица СН-92А способности извиђања из ваздушног простора Војске Србије подигнута је и значајно унапређена, а Војска је постала први корисник оваквих ваздухоплова у региону.

Беспилотна летелица има акциони радијус већи од 250 километара, максисмална висина лета је 5.000 метара, а брзина нешто мања од 200 километара на сат.

Систем наоружаних беспилотних летелица представља мултифункционални систем који се може употребљавати за реализацију широког спектра задатака као што су извиђање из ваздушног простора, прецизно одређивање координата уочених циљева на земљи, аутоматско праћење покретних циљева на земљи, обавештајана припрема бојишта, корекција артиљеријске ватре, процена ефеката дејства, напад ласерски вођеним ракетама на циљеве на земљи, ласерско озрачивање циља ради дејства друге ласерски вођене муниције (бомби и ракета).

Набавком ових летелица Воска Србије добиће нову класу ваздухоплова и сасвим нове могућности, а још значајнија је сарадња са кинеским стручњацима на заједничком развоју и производњи домаће беспилотне летелице средњег домета - Пегаз.

Потпуно овладавање овим системом омогућиће даљи развој способности Војске Србије у области аутономног наоружања која ће бити доминантна у ратним сукобима 21. века, наведено је у саопштењу.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво