Град и ветар орканске јачине погодили Крушевац

Tачно у поноћ Крушевац и околину захватило је олујно невреме, праћено провалом облака, грмљавином и ветром орканске јачине. Ветар је оштетио кровну конструкцију једне основне школе и Геронтолошког центра.

Невреме је несмањеним интензитетом трајало 40 минута. Пола сата после поноћи истовремено са кишом, падао је и град и то крупан, али кратко, свега неколико минута.

Према подацима метеоролошке станице, за три сата је на територији Крушевца пало 73,3 литра кише по квадратном метру, што је кажу метеoролози незапамћена количина падавина за кратко време на овом подручју. Олујни ветар дувао је брзином од око 76 километра на час.

Веће количине града спречене су захваљујући дејству три противградне станице.

Претходна два дана Крушевац је био један од најтоплијих градова, са температуром до 35 степени, а уочи невремена било је јако спарно без дашка ветра.

То је и узроковало велико електрично пражњење, па је севало за време, али и дуго после олује.

Према извештајима одељења за послове и ванредне ситуације, ветар је однео кров са основне школе "Вук Караџић" који је оштетио куће у окружењу у пречнику од 100 метара. Школа је поплављена.

Страдао је и Геронтолошки центар, 80 квадрата кровне контрукције је ветар однео.

Око 300 квадратних метара кровне контрукције са једног стоваришта пали су на пругу у насељу Читлук код Крушевца, па је железнички саобраћај Крушевац–Врњачка Бања–Краљево тренутно обустављен.

Дежурне екипе отклањају делове кровне конструкције како би се саобраћај што пре нормализовао. 

Екипе сектора за ванредне ситуације су на терену и проверавају има ли штете у околним селима.