Органска малина из Куршумлије има загарантован пласман по доброј цени

У планинским селима Куршумлије, на више стотина хектара, воћари већ десетак година гаје малину и купину. И то без пестицида јер воће из органске производње има бољу цену и загарантован пласман.

Село Жуч, са око стотинак домаћинстава, последњих година постаје центар воћарске производње у Горњој Топлици.

Захваљујући повољним климатским условима, у готово нетакнутој природи, малине и купине производе се без употребе пестицида.

"Не прскамо хемијом и успева добро. Надморска висина одговара за то воће", каже произвођач малина Милорад Лазић.

Арсеније Тодоровић из села Игриште код Куршумлије истиче да тренутна цена одговара потребама воћара.

"Тренутно је 200 динара у хладњачи којој дајемо и са којом имамо потписан уговор и сарађујемо већ пет, шест година", објашњава Тодоровић.

Прерада доноси још већу зараду

Многи произвођачи су отишли корак даље - у прераду и обезбедили бољу зараду.

"Правимо од малина џем, слатко, ликере, компоте, преливе за колаче и торте, сапунчиће, креме, маске, козметику", наводи Биљана Лазић из села Жуч.

Јовица Ђиновић из стручне пољопривредне службе Општине Куршумлија каже да је у том крају све више људи који раде малину по принципу органске производње.

"Не само што су природни услови повољни и добри, него је народ искористио те услове, наравно у сарадњи са откупљивачима, прерађивачима", објашњава Ђиновић.

Општина Куршумлија субвенционише органску производњу са 20 милиона динара годишње за подизање нових засада и изградњу мини хладњача.