Кад малинари гаје шарана

У селу Доња Буковица код Ваљева малинари уместо малине гаје шарана. Све је почело пре пет година када су у базен за наводњавање убацили неколико шарана из знатижеље. Данас не знају колико рибе имају и убрзано уче нови занат.

Живковићи су били малинари и за наводњавање копали резервоаре - не слутећи шта ће их, из радозналости, снаћи. У један од бунара су убацили девет шарана од по два килограма, да виде да ли могу преживети, да би имали рибе за своје потребе.

"Једно време их није било уопште. Нисмо ни знали да их има ту још. Онда у једном моменту су се појавиле ту. После извесног времена су се појавиле, и ту је било толико рибе да да просто нисмо могли да верујемо. Све су се измрестиле, онда је било млађи јако пуно", објашњава Владимир Живковић.

"Ми смо случајно открили. Пошто је нестало кисеоника па су почеле да хватају кисеоник и изашле су на врх баре и онда смо видели која је то сила рибе од малих до великих, до седам, осам кила. И онда смо морали да пустимо кисеоник. Да се сналазимо, да би она преживела", објашњава Драган Живковић.

На породичном имању у ваљевском селу Доња Буковица, Живковићи после пет година први пут изрибљаваће шарана. Нити су вични том послу нити знају колико рибе имају, ни приближно.

"Колико смо видели да рибе ту има у изобиљу и великим количинама, онда смо одлучили да копамо још један рибњак који ће бити скроз доле до шуме", наводи Владимир Живковић.

Живковићи све мање причају о малини, купини и шљиви. Шаран, који је по сунцу бежао од камере РТС-а, је сада њихов главни посао.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво