Неограничен број поступака вантелесне оплодње, жене до 43. године могу да се пријаве

Сви брачни и ванбрачни партнери ће према новом упутству имати право на неограничени број стимулисаних поступака вантелесне оплодње.

Удружење "Шанса за родитељство" саопштило је да је РФЗО објавио ново Упутство о лечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом.

За све брачне и ванбрачне партнере, новим упутством предвиђен је неограничени број стимулисаних поступака вантелесне оплодње, као и три криоембриотрансфера за прво дете.

За све парове који су прво дете добили из поступка вантелесне оплодње обезбеђена су два стимулисана поступка и један криоембриотрансфер за друго дете. Старосна граница за жену померена је са 42 на 43 године.

Олакшан је и административни део процедуре, па ће се парови који аплицирају за ВТО процес убудуће јављати само једној комисији при Клиничким центрима којима су територијално опредељени, уместо некадашњег првобитног јављања у локалне Фондове за здравствено осигурање.

Списак анализа потребних за укључивање у поступак, као и упути за исти остали су непромењени.

Све информације о самој процедури парови могу добити позивом на бесплатан национални број за вантелесну оплодњу 0800 333 030 или доласком у Центар за вантелесну оплодњу који је оформљен од стране Министарства здравља и Фондације Није свеједно, а у сарадњи са Удружењем Шанса за родитељство.

Председница тог удружења Сандра Јовановић каже да је, осим што је пружена прилика многима који су искористили три поступка о трошку Фонда по предходном Упутству и били препуштени себи да се сами финансијски сналазе, на неки начин отклоњена и психичка баријера са којом се сусрећу након што се упусте у процедуру страхујући шта ће предузети ако она не успе.

"Пружена је прилика и женама које су напуниле 42 године да се јаве на комисију и надамо се да ће ове промене донети много беба, што је и циљ свих напора Удружења Шанса за родитељство свих ових година - да нас двоје буде барем троје! Ново Упутство донело је нову наду паровима у борби за потомство. Републички фонд за здравствено осигурање заиста је имао слуха за наш апел. То је одлично", изјавила је Сандра Јовановић.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво