Видовданска литургија у Грачаници

У порти манастира Грачаница служена је видовданска литургја, током које је владика Атанасије поручио "да нам Косово нико не може одузети". Литургији је присуствовао велики број младих.

Обележавање Видовдана почело је светом архијерејском литургијом у Грачаници, а биће настављено парастосом палим српским јунацима на Газиметану.

Литургију је служио владика Атанасије, рекавши да се будућност на Косову не може градити уништавањем живота Срба и рушењем њихових гробова.

"Не могу градити будућност своје деце на разарању гробова, или прогањању деце наше. Судбина им је она као и свих гонитеља хришћана. Само да ми истрајемо, издржимо и будемо постојани на месту постојанства и достојанства нашег народа", рекао је владика Атанасије.

Поручио је да "нико не може да нам одузме Косово, јер су кључеви Косова код светог кнеза Лазара".

У порти манастира Грачаница синоћ је одржано 30. Видовданско песничко бденије. Писцу Милисаву Савићу додељена је награда "Златни крст Кнеза Лазара".

"Ово је моја трећа награда, после Стефана Првовенчаног, и Деспота Стефана Лазаревића. Примао сам награде на многим знаменитим локацијама, поводом важних датума. Али, од овог места у порти манастира Грачаница и од ове празничне ноћи, нема лепших", поручио је Милисав Савић.

Награда "Перо деспота Стефана Лазаревића" додељена је песнику Слободану Јовићу из Лопара у Републици Српској.  "Кондир Косовке девојке" додељен је Бојани Стојановић Пантовић, а  "Грачаничка повеља" Драгану Хамовићу.

Због епидемије корона вируса у програму овогодишњег обележавања Видовдана није било наступа симфонијског оркестра и хора РТС-а.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи