Пси помажу осуђеницима, заузврат неки од њих добијају дом

Једини затвор на свету који има прихватилиште за псе налази се у Србији, у оквиру Казнено-поправног завода у Сремској Митровици. Захваљујући томе настао је документарни филм "Команда љуб:ав", који говори о рехабилитацији осуђеника кроз интеракцију са псима.

Директорка Института за перформативне уметности и социјални рад Марина Ковачевић је ауторка филма "Команда љуб:ав".

Она се већ дуже време бави рехабилитацијом осуђених лица кроз уметност и иновативне затворске праксе, а у овом случају, у КПЗ "Сремска Митровица" уведена је рехабилитација кроз однос са псима, након којег осуђеници добијају и сертификат да су обучени дресери паса.

Тиме ће и њихова касније интеграција бити лакша, каже Ковачевићева која истиче да су пројекат реализовали уз подршку ОЕБС-а, Управе за извршење кривичних санкција и немачке организације "Хелп".

Објашњава да су затвореници често из дисфункционалних породица и да им се овако пружа шанса да их неко прихвати и буди у њима осећање одговорности.

Утврђено је, каже, да су они у овом програму остварили напредак у емпатији.

Марина Ковачевић каже и да је затвор у Митровици трећи у Европи који спроводи овакав вид рехабилитације, али први који има азил за псе у оквиру завода.

"Стручни командири у затвору раде на рехабилитацији лица и уче их вештини и новом погледу на свет", рекла је Ковачевићева, која истиче да су сви били одушевљени, a учили су и да вербализују осећања која остварују са псима.

У филму један осуђеник каже да када ради са псима има утисак да није у затвору, а неки од њих су по изласку са издржавања казне усвојили псе из тог азила.

Филм "Команда љубав" биће приказан вечерас на РТС 2 од 19.59.