Најезда змија у Београду, од почетка месеца ухваћено 17

Вукашин Белица, истраживач са Билошког факултета у Београду каже за РТС да се змије могу наћи у одређеним деловима Београда, и на Калемегдану, али да се у највећим густинама налазе на Великом ратном острву, код кеја на Дорћолу, код Савског кеја, у панчевачком Риту.

Вукашин Бјелица је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да како је била изолација, полицијски час, оне су се мало више помериле у град, али их нећемо наћи у великим концентрацијама у центру града.

У Београду, наводи, живи пет врста змија од којих ниједна није отровна.

"Најчешће налазимо рибарице и белоушке, оне су водене змије. Имају неке одбрамбене механизме кад се осећају угрожене, да шиште да се надуваају, па изгледају опасно, али су безопасне", истакао је Бјелица.

Три остале врсте су оне које људи мешају са отровним, а то су обичан смук, степски смук и смукуља. Смукуља има такав образац шаре на себи да је људи често мешају са шарко иако је безопасна. Степски и обичан смук могу да нарасту до два метра, и често изазивају страх код људи, али су апсолутно безопасни", нагласио је Бјелица.

Змије фаворизују подруме и двришта где има пуно грађевинског материјала и ђубрета.

"Што мање имамо у дворишту тога, лесонита, црепова, ђубрета где оне могу да се завуку, мање ће бити непожељни гости", казао је Бјелица.

Ако их видимо најбоље је, каже, звати Ветерину Београд, а ту су и Биолошки факултет и Српско херпетолошко друштво који су сви вољни да изађу на терен и да дају савете шта да се ради у таквој ситуацији.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво