Огромни редови испред Катастра, шта се десило са електронским издавањем листа непокретности

Упркос најавама да ће захваљујући електронској предаји докумената редови испред Катастра бити прошлост, то се није догодило.

Чак 70 одсто захтева који се тренутно подносе катастру јесу захтеви за издавање листа непокретности. Редови су готово свакодневни.

У међувремену, Министарство правде одбило је предлог РГЗЗ-а да се изводи из листе непокретности издају дигитално, а у образложењу које је Београдска хроника данас добила од овог Министарства, каже се да је предлог уредбе непотпун и мањкав.

Ипак, Министарство очекује да у заједничким консултацијама, Катастар и Јавно-бележничка комора ускладе текст тог акта, како би био прослеђен Влади Србије на усвајање. Око чега заправо постоје несугласице између јавно бележничке коморе и катастра?

"Ми сада имамо податке у које вршимо увид са закашњењем од неколико дана. У том периоду могу да се десе врло незаконите ствари, да неко поднесе захтев за упис хипотеке, забележбе и забрана отуђења и оптерећења, а да то јавни бележник не види", наводи председник коморе јавних бележника Србислав Цвејић.

Донекле се са овим мишљењем слаже Министарство правде које тврди да катастар није обезбедио техничке услове за повезивање са веб сервисом који обезбеђује пут кроз заштићену правосудну мрежу.

"РГЗЗ ће поштовати сваку одлуку Владе Србије, дали смо предлог уредбе који би додатно дефинисао питање коришћење дигиталног документа. Министарство правде је на то дало негативно мишљење. Ми мислимо да је Министарство правде адекватна адреса на ову тему", рекла је Маја Радовић из Републичког геодетског завода.

Истиче да је циљ Катастра да грађани имају бесплатан увид у лист непокретности.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара