Вучић разговарао са роботом Емом

Председник Александар Вучић посетио је изложбени простор Центра за роботику и вештачку интелигенцију у образовању у простору Учитељског факултета Универзитета у Београду и констатовао да је тај Центар показатељ напретка и развоја образовања у Србији. Верује, каже, да ће Србија уз огромну енергију моћи да буде једна од најуспешнијих земаља у дигиталној сфери.

Домаћини су председника упознали са оним чиме Центар разполаже, између осталог и робота Ему, коју је Вучић упитао због чега је дошла у Србију.

Ема је одговорила да воли Србију и да је ово земља са дивном природом и људима и има пред собом будућност за развијање роботичких дисциплина.

"Сигурна сам да ћете постати једна од најнапреднијих земаља на свету", одговорила је робот Ема.

Председник Вучић је имао прилику да види и паметне учионице опремљене интерактивним таблама, које су повезане са таблетима које имају ученици и да се упозна са софтверима који су направљени да би олакшали одржавање часова.

У једној од лабораторија гости су могли да виде како изгледа једна лекција из физике.

Затим су обишли зону у којој се развијају вештине потребне за 21. век, али и особине као што су сарадња, тимски дух, али и таленте уценика.

Центар је заједнички подухват Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компанике "NetDragon Websoft Holdings Limited" и део је стратешког програма развоја Србије који препознаје значај и предност знања иновација и интернета.

Свечано отварање центра планирано је за прву половину јула када ће у Београд доћи и кинески партнери.

Уз председника Вучића изложбени простор посетили су и министар просвете Младен Шарчевић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

"Да будемо једна од најуспешнијих земаља у дигиталној сфери"

Председник Александар Вучић поручио је да је Србија добро разумела да је област иновативних технологија, роботике и вештачке интелигенције пут у будућност и оценио да би наша земља могла да буде једна од најуспешнијих земаља у дигиталној сфери.

Вучић је после обиласка Центра за роботику и вештачку интелигенцију рекао да мало зна о роботици, вештачкој интелигенцији али да смо добро разумели да је то за Србију пут у будућност и да је то за земљу најважније.

Како је рекао, све што је тамо видео, готово је надреално и изгледа као да није у Србији, али се, каже, ипак показало да је могуће да буде у Србији, због чега је захвалан кинеским партнерима.

Председник је најавио да ће исти овакав Центар бити отворен у Новом Саду и Трстенику.

"Желимо да обучавамо учитеље, наставнике, професоре, да идемо у корак са новим технологијама. Кина је водећа земља у вештачкој интелигенцији, а ми смо срећни што у томе можемо да учествујемо", рекао је Вучић.

Додао је да је задовољан што је чуо да 4.000 наставника долази у Центар.

"Верујем да ћемо уз огромну енергију моћи да будемо једна од најуспешнијих земаља у дигиталној сфери", поручио је Вучић.

Председник је навео да је Србија у Центар уложила 15 милиона динара, док су кинески партнери дали значајно већа средства.

"Ово је будућност Србије", закључио је Александар Вучић.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије