Уручене војне заставе у Такову – свечани дефиле, налети ваздухоплова и падобрански скокови

У Спомен-комплексу "Други српски устанак" у Такову одржана је свечаност уручења војних застава поводом формирања 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде. Заставе никада не смеју да падну непријатељима у руке, поручио је председник Вучић.

Погледајте кадрове са свечаности у Такову

Официрска сабља за председника

На крају свечаности је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић уручио председнику Србије и врховном команданту Војске Србије официрску сабљу.

Падобрански скокови "Небеских видри"

Пажња гледалаца усмерена је ка небу. Изведен је демо скок групе "Небеске видре" коју чине припадници 63. падобранске бригаде. Скочили су са 1.500 метара висине. 

Свечани дефиле јединица

Уследио је дефиле 20 подешелона припадника и ветерана 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде.

Аплаузи за "мигове"

Највеће одушевљење и аплаузе изазвало налет авиона "миг-29". Они су долетели у савршеној формацији, након чега су се раздвојили изводећи маневре. 

Орлови изазвали уздахе окупљених

Пажњу окупљених привукла су четири ловачко-борбена авиона "орао". 

Налет хеликоптера

Приказ ваздухоплова почело је налетом хеликоптера Ми-35. затим су прошли лаки вишенаменски хеликоптери Х-145М.

Почео свечани дефиле

Командант свечаности дао је наредбу за почетак свечаног дефилеа јединица.

Вучић: Бићемо несаломиви орах

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је данас велики и свечани дан. Навео је да жели да људи знају да данас заставе добијају две најелитније јединице наше армије које су увек биле на бранику отаџбине.

"Можда нисмо сви на власти, али су људи у Србији увек јесу. Увек сте први примали први и најтежи удар и били уз свој народ, када нико није желео да оде на ордеђена бојишта", навео је председник.

Поручио је припадницима јединица да су оне најхрабрији део наег народа и најбољи део.

"Ја сам данас поносан на чињеницу да могу да вам вратим заставе поноса и части", поурчио је Вучић и додао да је рекао командантима да су заставе симболи слободе, независности, части и образа Србије.

Истакао је да оне никада не смеју да падну непријатељу у руке.

"Ви сте ти који сте у тим застава добили залог, обавезу али и опомену за све нас да, док је тих застава, дотле и ми и Србија постојимо. И не постоји боље место за уручивање застава од Такова, од места где је Милош подигао устанак", нагласио је председник.

Наводи да Србија данас никога не позива у рат али да јасно свима каже ће чувати мир и стабилност и да ће бити све јача, "несаломив орах за свакога ко покуша да га поломи".

Навео је податак да нико никада од припадника 63. падобранске бригаде није одбио да се одазове позиву отаџбине.

Вучић је поручио ветеранима да их се не стиди, већ да се њима поноси.

Херојске јединице увек на бранику отаџбине

Кмандант свечаности, генерал-мајор Илија Тодоров је подсетио на речи војводе Степе Степановића да је застава највећа светиња, знање и симбол части, духовности, славе и поноса.

Поручио је да је данас велики историјски дан за две бригаде којима је захваљујући организационим променама враћено старо име.

"Две херојексе и ратне јединице увек су биле прве на бранику отаџбине. За показану храброст и дела обе јединице су одликоване", поручио је Тодоров.

Истакао је да оне и данас, када су им уручене заставе, стоје поносни и свесни да су део елитног строја са славном традицијом.

Вучић уручио заставе командантима

Председник Вучић свечано је уручио заставе командантима јединица. Застава 72. бригаде за специјалне операције уручена је бригадном генералу Мирославу Талијану. Застава 63. падобранске бригаде уручена је пуковнику Ненаду Зонићу

Фанфаре најавиле почетак свечаности

Стигли су председник Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић. Након што је председник поздравио војнике, интонирана је химна Србије "Боже правде".

Очекује се почетак свечаности

У Такову је све спремно за почетак свечаности уручења војних застава. Пренос можете пратити на Првом програму РТС-а.

Застава 72. бригаде за специјалне операције уручена је команданту јединице бригадном генералу Мирославу Талијану који је био ратни заменик команданта Батаљона за противтерористичка дејства "Соколови".

Застава 63. падобранске бригаде уручена је њеном команданту пуковнику Ненаду Зонићу, некадашњем члану ратне команде 63. падобранске бригаде.  

Уследио је дефиле 20 подешалона припадника и ветерана 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде. Виђени су и налети ваздухоплова Војске Србије, као и падобрански скокови.