Миа је из Финске дошла у Србију, са мужем има фарму од 370 оваца

Миа Тадић, Ваљевка пореклом из Финске, на породичној фарми гаји расу романовских оваца. Како би била још успешнија у породичном послу учествовала је, са још 40-так учесница у државном пројекту подршке дигиталном описмењавању жена у пољопривреди, "Кликни ваљано".

Миа се са супругом Иваном труди да у свим сегментима осавремени фарму романовских оваца, користећи искуства и из родне Финске. Без обзира на академско образовање, посветили су се пре шест и по година породичном послу. Сада имају 370 грла.

Радује се, каже, када види како стадо напредује. Романовске овце често добијају тројке, чак и четворке. У време јагњења млади фармери смењују се у ноћним дежурствима на фарми.

"Има доста послова што је Миа преузела. Ради мерење, комплатну евиденцију", објашњава Иван.

Страницом на једној од друштвених мрежа Миа представља фарму, начин рада, колегама преноси искуства, али стиче и купце за свој производ.

Са четрдесетак пољоприврденица из околине Ваљева едуковала се у пројекту подршке дигиталној компетенцији жена на руралном подручју, "Кликни ваљано" Министарства туризма, трговине и услуга.

Љубица Марковић, председница Удружења пословних жена "Еве" каже да су желели да кроз те модуле дођу и до дигиталне писмености у којој би жене пласирале своје производе, пратиле их, бориле се са конкурецијом и на крају из свега тога профитирале.

Миа истиче да жели на тај начин да стекне поверење са будућим муштеријама и онима који их прате.

Романовска овца је међу најплоднијим расама, а Тадићи из године у годину унапређују генетски потенцијал стада.

То им је олакшано програмима које прави Иван, који је у Финској завршио информатику. А Миино вишегодишње искуство у финским медијима важно им је у процесу брендирања производа.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво